Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Työkalut organisaation kehittämiseen käytettävissä – etänä ja läsnä

Miten innovaatioita tehdään etänä? Mitä viestinnässä on huomioitava toimittaessa hybridisti? Miten tarjota etäpalveluita kestävästi? Mitä muutoksia liiketoimintastrategiaan on tehtävä, kun toimitaan etänä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan paikallisesti ja kansainvälisesti DistanceLAB-hankkeessa.

DistanceLAB-hankkeessa etätyökalujen kehittämisessä on edetty testausvaiheeseen, ja yrityksiä ja julkisyhteisöjä kutsutaan mukaan kokeilemaan työkaluja ja antamaan niistä palautetta. Työkaluja kehitetään ja niiden hyötyjä ja vaikutuksia tutkitaan jatkuvasti saadun palautteen perusteella. Osallistuminen on ilmaista. 

DistanceLAB-hankkeen kautta organisaatioilla on myös mahdollisuus vahvistaa verkostoja Itämeren alueella. Hankekumppaneita on Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa, ja mukana on monipuolisesti mm. kehitysyhtiöitä, start up -hautomoita sekä TKI-toimijoita, joilla on laajat verkostot.  

Kuvassa henkilöt hyödyntävät Lego-palikoita liiketoiminnan kehittämisen työkaluina.
DistanceLAB-työpaja Riiassa toukokuussa 2024. Kuva: Vita Veržukauskė.

Työkalut käytössäsi 

Viestintään ja innovaatioihin liittyvissä työkaluissa on mukana online-testejä, työpajoja, oppaita ja verkkotapahtumia. Voit testata etävuorovaikutustaitojasi yksilötasolla tai näkemyksiäsi yhteiskehittämisen kyvyistä organisaatiotasolla. Sinulla on mahdollisuus kehittää ideoita tai ratkoa haasteita yhteistyössä eri alojen organisaatioiden kanssa. Tarjoamme tietoa digitaalisten työkalujen ja uusien teknologioiden käytöstä ja niiden hyödyntämisestä työn arjessa. Voit myös oppia järjestämään verkostoitumistapahtumia verkossa.  

Kestävyyteen ja etäliiketoiminnan strategian kehittämiseen liittyvät työkalut ovat checklistejä, online-itsearviointia ja -kyselyitä sekä räätälöityjä työpajoja. Voit arvioida johtamiskäytäntöjäsi ja saat suosituksia toimintasi digitalisointiin ja kestävien toimien lisäämiseen. DistanceLABin työkalujen avulla voit myös suunnitella kestävän liiketoimintamallin, joka huomioi sosiaaliset, ympäristölliset ja taloudelliset näkökohdat.  

Etäliiketoimintastrategian työkalut ovat myös työpajoja ja online-materiaalia. Lisäksi mukana on mobiilisovelluksia, laskureita sekä konsultaatioita. Työkalut auttavat rakentamaan ja ylläpitämään pitkäaikaisia asiakassuhteita ja ohjaavat kohti asiakassuhteiden rakentamisen suunnitelmallisuutta. Voit myös oppia erityisesti etätyössä huomioitavat tietoturvan osa-alueet. Voit arvioida kansainvälistymissuunnitelmiesi tehokkuutta ja relevanssia tosielämän tilanteissa. Opit mukauttamaan avoimia työpaikkojasi etätyöhön sopiviksi ja ottaa huomioon etätyöntekijöidesi hyvinvoinnin päivittäin. DistanceLABista löytyy myös työkaluja organisaation digitaalisten ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen, ja pääset arvioimaan digitaalisten ratkaisujen kustannuksia jo ennen päätöksentekoa.  

DistanceLABilta löytyy työkaluja erilaisissa tilanteissa olevien organisaatioiden käyttöön. Osa niistä on nopeita toimenpiteitä, jotka ohjaavat kehittämistyötä alkuun. Osa vie syvemmälle pohtimaan yrityksen toimintaa ja tavoitteita, ja ne vaativat siksi enemmän aikaresurssia: taustalla on mukana olevien yrityskehittäjien ja muiden ammattilaisten vahva osaaminen, joka yhdistetään työkalujen avulla oman organisaatiosi näkemyksiin ja tavoitteisiin. Näitä tuloksia et saa googlettamalla! 

Ole yhteydessä, niin mietitään, mikä työkaluistamme auttaisi yritystäsi parhaiten eteenpäin juuri nyt: 

Leena Toivanen

TKI-koordinaattori