Uutta osaamista Pohjois-Pohjanmaan metalli-, kone- ja autotekniikan yrityksille
Koulutusorganisaatiot varmistavat alueen kehittymistä kone- ja automaatiotekniikan alalla tarjoamalla uusia ratkaisuja sekä oppimisympäristöjä yrityksille
Kone- ja autotekniikan alalla on viime vuosina tapahtunut merkittäviä edistysaskeleita. Lisäävä valmistus (3D-tulostus) on kehittynyt teolliseksi menetelmäksi, ja robotiikka sekä tekoäly ovat tehostaneet koneiden ohjausta. Auto- ja työkonetekniikassa keskeisiä innovaatioita ovat sähköistyminen, joka tukee päästöttömiä energiamuotoja, ja autonomian lisääntyminen, joka parantaa liikkumisen turvallisuutta.
Pohjois-Pohjanmaan kone- ja autoalan koulutusta tarjoavat organisaatiot varmistavat alueen kehittymistä KATI – Kone- ja automaatiotekniikkaa tehostavat innovaatiot -hankkeessa. Oulun ja Centrian ammattikorkeakoulut, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU, Koulutuskuntayhtymä OSAO ja Koulutuskeskus Brahe kehittävät uutta osaamista ja ratkaisuja alueen metalli-, kone- ja autotekniikan yrityksiä varten.
Konkreettisesti tämä tarkoittaa koulutusorganisaatioiden tiivistä yhteistyötä kone- ja autotekniikassa, jossa keskitytään paitsi uuden tiedon tuottamiseen, omaksumiseen ja levittämiseen, myös TKI-ympäristöjen kehittämiseen ja niiden laajaan hyödyntämiseen innovaatiotoiminnassa.
Hanke vastaa alueen yritysten tarpeeseen saada uutta osaamista, ratkaisuja ja ideoita Pohjois-Pohjanmaan metalli, kone- ja autotekniikan yritysten kehittämiseen ja uudistamiseen liittyen ajoneuvojen ja työkoneiden tulevaisuuden käyttöenergioihin, voimalinjoihin ja sähköistymiseen sekä liikkuvien laitteiden autonomisointiin.
Hankkeen myötä myös Pohjois-Pohjanmaan kone- ja autotekniikan koulutusta tarjoavat toimijat vahvistavat yhteistyötään, mikä parantaa toiminnan vaikuttavuutta ja laajuutta pitkällä aikavälillä. Kehitteillä ovat ajanmukaistetut oppimisympäristöt, joissa sähköistykseen ja autonomiseen toimintaan liittyvää teknologiaa demonstroidaan käytännön prototyyppien, kuten sähköautojen ja työkoneiden kehitysalustojen, avulla.

Centria keskittyy hankkeessa autonomisten työkoneiden ISOBUS-väylätekniikkaan ja automaatioon. – Centriassa kehitetään väylätekniikkaa perehtymällä avoimen lähdekoodin ratkaisuihin ja traktorin automaattiohjauslaitteistoon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi traktorin ja työkoneen välistä kommunikointia, jolloin traktorista ohjataan työkonetta ISOBUS-väylätekniikan avulla. Automaattiohjauksella varustettu traktori voi ohjata työkonetta tarkasti ajolinjoja pitkin, vapauttaen kuljettajan aikaa muiden töiden hallinnointiin. Tavoitteena on kehittää tekniikkaa, joka pohjautuu avoimen lähdekoodin ratkaisuihin ja ottaa mukaan uusia ominaisuuksia, kuten lohkoautomatiikkaa ja tehtävänhallintaa, kertoo Centrian projektipäällikkö Markku Hartikainen.
Yhteistyö muiden organisaatioiden kanssa tulee olemaan mahdollisesti Centriassa kehitetyn tekniikan valjastamista hankkeessa rakennettavan automaattisen työkoneen, sähköllä toimivan pienen monipuolisen työkuormaimen, käyttöön.
Alueen tiivistynyt yhteistyö parantaa myös siellä toimivien yritysten kilpailukykyä, edistää uusien yritysten ja tuotteiden syntymistä sekä luo uusia työpaikkoja.
KATI-hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanke kestää vuoden 2026 elokuun loppuun saakka.
Lisätiedot:
Markku Hartikainen
TKI-asiantuntija