Virtuaaliympäristö yritysten ja opetuksen tueksi
Centria kehittää yhdessä Oamk:n, JEDU:n, OSAO:n ja Oulun yliopiston kanssa suunnittelu- ja valmistusosaamisen kilpailukykyä Pohjois-Pohjanmaalla.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa suunnittelijalla on mahdollisimman monipuolinen käsitys valmisteilla olevasta tuotteesta, sitä tehokkaampia suunnittelu- ja valmistusprosesseista saadaan. Valmistavan yrityksen tai asiakkaiden on myös helpompi tehdä tuotantoon liittyviä päätöksiä virtuaaliympäristössä sekä säästää ajallisia ja taloudellisia resursseja. VIVA (Virtuaalinen valmistus tuotekehityksen tukena) -hankkeen tavoitteena on luoda toimintamalli ja virtuaaliympäristö, joiden avulla suunnittelija voi arvioida kappaleiden valmistettavuutta, suorituskykyä, laatua ja kustannuksia jo suunnitteluprosessin aikana.
Centria-ammattikorkeakoulu yhdistää VIVA-hankkeessa osaamisensa Oulun ammattikorkeakoulun, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (JEDU), Oulun yliopiston ja Koulutuskuntayhtymä OSAO:n kanssa kehittääkseen suunnittelu- ja valmistusosaamisen kilpailukykyä Pohjois-Pohjanmaalla. Virtuaaliympäristön tuottamisen työpaketti on erityisesti Centrian vastuulla, jossa hankkeen eri vaiheissa tuotettu materiaali pelillistetään virtuaaliympäristöön. Tarkoitus on tuottaa myös virtuaalisia kaksosia hankekumppaneiden ja yritysten tuotantolaitteisiin perehtymisen tueksi.
Hankkeen kohderyhmänä ovat sekä yritykset että opiskelijat. Tavoitteena on parantaa yritysten suunnitteluosaamista ja hintakilpailukykyä sekä tukea vihreän siirtymän haasteisiin ja mahdollisuuksiin vastaamista teollisen valmistuksen alalla. Opiskelijoiden taitoja pyritään samalla päivittämään ja entistä paremmin vastaamaan työelämän tarpeisiin. Virtuaaliympäristöön liittyy vahvasti myös tekoäly, jonka käyttöä tullaan hankkeen aikana tutkimaan kartoittamalla sitä hyödyntäviä työstökoneiden ohjelmointisovelluksia ja järjestämällä demonstraatiotilaisuuksia, joissa kohderyhmillä on mahdollisuus kokeilla tekoälyn hyödyntämistä valmistavan teollisuuden sektorilla.
VIVA-hanketta koordinoi Oulun ammattikorkeakoulu päävastuunaan yrityspoolin kokoaminen. Tarkoituksena on muodostaa eri valmistusteknologioita tuntevista yrityksistä ryhmiä, jotka tuovat kattavasti esille eri valmistusmenetelmien kannalta tärkeitä näkökantoja sekä perehtyä uusiin valmistusteknisiin mahdollisuuksiin. Hankkeessa tuotetaan myös simulaatioita, joissa esitellään kappaleiden valmistusta teollisessa mittakaavassa.
Oulun yliopisto puolestaan vastaa suunnitteluohjeistusten kokoamisesta sisältäen vaatimukset tiettyjen valmistusmenetelmien hyödyntämisestä teollisen valmistuksen alalla. Valmistuksesta kerätään tietoa opiskelijoita osallistamalla. OSAO ja JEDU tuottavat havainnollistavan materiaalin eri teknologioiden hyödyntämisestä ja valmistuksesta, keräten käytössään olevien laitteiden tietoja ja ominaispiirteitä. Työpakettiin kuuluu myös opetusmateriaalin tuottaminen soveltuvista tuotantomenetelmistä. Syyskuun alussa alkanut hanke jatkuu aina vuoteen 2027 saakka. Rahoittajana toimii Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto.