Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Yritykset ovat kiinnostuneita robotiikan konkreettisista hyödyistä

RoboXX-hanke järjestää yrityksille yhteiskehittämisen työpajoja ja tukee robotiikkaratkaisujen kehittämistä tarjoamalla asiantuntija-apua ja esittelemällä konkreettisia ratkaisuja. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Centria-ammattikorkeakoulu ja toisen asteen koulutusorganisaatio Optima.

Kuvassa robotiikka-asiantuntija Johnny Finne, sähkö- ja automaatioalan opettaja Fredrik Sandberg (Optima), projektikoordinaattori Patrik Lindgren (Optima) ja robotiikan kehittäjä Juha Tienvieri (Optima). Kuva: Hanna Kenakkala.

Työpajoissa ratkaistaan yrityksille yhteisiä haasteita 

Hankkeessa on järjestetty tuotannollisille yrityksille suunnattuja työpajoja, joissa on kartoitettu tarpeita, esitelty robotiikan demoratkaisuja ja yhteistyörobottien toimintaa. Demonstraatiot ovat toimineet keskustelun pohjana, ja niiden pohjalta ratkaisuja on jatkokehitetty esiin nousseiden tarpeiden mukaan. 

– Yhteiskehittämisessä yritykset kokoontuvat pohtimaan ja innovoimaan, sekä ratkaisemaan ongelmia yhdessä. Kokemusten ja osaamisen jakaminen hyödyttää kaikkia. Tutustumalla toisten robotiikkaratkaisuihin voi saada ideoita myös oman tuotannon kehittämiseen, kertoo RoboXX-hankkeen projektipäällikkö Jouni Vähäsöyrinki Centriasta. 

Tähän mennessä työpajat ovat keskittyneet metallialan yritysten tarpeisiin, kuten hitsaukseen, hiontaan ja kokoonpanoon. Suunnitteilla on työpajoja, joissa yhteistyörobottia hyödynnetään muun muassa teollisten kankaiden käsittelyssä tai erilaisten kappaleiden hionnassa esimerkiksi veneteollisuudessa ja ovien valmistuksessa. Kevään aikana hankittu uusi Mimic-järjestelmä mahdollistaa muun muassa hiontaan ja puleeraukseen liittyvät sovellukset, joissa robotti oppii käyttäjän liikkeet ja toistaa ne, mikä helpottaa ja nopeuttaa ohjelmointia.  

Yritykset kaipaavat konkreettisia ratkaisuja 

Robotiikka-asiantuntija Johnny Finne (Centria), robotiikan kehittäjä Juha Tienvieri (Optima) ja projektikoordinaattori Patrik Lindgren (Optima) kertovat, että yritykset suhtautuvat robotiikkaan hyvin käytännönläheisesti. Ne haluavat tietää, miten robotiikkaa voi hyödyntää tuotannossa ja miten ratkaisut voidaan räätälöidä omiin tarpeisiin lisäosien, kuten hiontapäiden tai tarttujien avulla. 

– Yrityksiä on kiinnostanut erityisesti hitsaus, kokoonpano, kappaleenkäsittely ja konepalvelu (Machine Tending) sekä 3D-tulostuksen hyödyntäminen jigien ja tarttujien valmistuksessa, kertoo Tienvieri. 

Yritykset tarkastelevat tuotantoaan kokonaisuutena ja pohtivat, miten robotti sopii siihen ja mitä tehtäviä se voi hoitaa. Mahdollisuus nähdä robotti toiminnassa on ollut arvokasta ja herättänyt yrityksissä uusia ideoita. 

– Yritykset toivovat, että robotti voi hoitaa useita tehtäviä ja integroitua helposti tuotantoketjuun, sen sijaan, että robotti tekisi vain yhden työvaiheen, kertoo Finne. 

Finnen mukaan laatu on tärkeä tekijä. Yrityksiä kiinnostaa, voiko robotti havaita laatupoikkeamia, kuten värivirheitä. Myös investointien kokonaiskustannukset ja takaisinmaksuaika mietityttävät. 

– Yrityksillä ei aina ole omaa osaamista robotiikkaratkaisujen kehittämiseen tai ohjelmointiin, jolloin tarvitaan ulkopuolista kehittäjää. Robotti on vain osa kokonaiskustannuksista, muistuttaa Lindgren. 

Hanke madaltaa kynnystä kehittämiseen 

Yritysten kannattaa hyödyntää hankkeen asiantuntijoita tuotannon haasteiden kartoittamisessa ja robotiikkaratkaisujen ideoinnissa. Hanke voi toimia sysäyksenä kehittämiselle ja tarjota mahdollisuuden testata ratkaisuja ilman suuria taloudellisia panostuksia. 

– Case-esimerkkien avulla yritykset näkevät, miten ratkaisut toimivat käytännössä ja uskaltavat helpommin suunnitella investointeja, kertoo Tienvieri. 

– Vaikka yritys ei ottaisi ratkaisua käyttöön, se saa tukea oman tuotannon kehittämiseen, lisää Finne. 

– Toivomme, että myös ne yritykset, jotka eivät vielä ole pitkällä robotiikassa, lähtisivät mukaan hyödyntämään hankkeen tarjoamia mahdollisuuksia, toteaa Lindgren. 

Centria ja Optima voivat koulutusorganisaatioina tukea yrityksiä myös osaamisen kehittämisessä tarjoamalla koulutusta ja ammattitaitoista työvoimaa. 

Lisätietoja:

Jouni Vähäsöyrinki

TKI-koordinaattori