Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Ajovoima-akkujen purkaminen virtuaaliympäristön kautta käytäntöön

Centrialle rakennettu robottisolu mahdollistaa ajovoima-akkujen purkutyön testaamisen robotilla todellisessa käyttöympäristössä.

Sähköisen liikenteen yleistyessä halutaan varmistaa myös ajovoima-akkujen oikeanlainen kierrättäminen. Centriassa on tutkittu akkuteknologioita jo usean vuoden ajan. EVASIMU-hanke keskittyy erityisesti ajovoima-akkujen uusiokäytön kehittämiseen. Se tutkii ja kehittää robotiikan simulaatiomenetelmiä, pyrkien niiden avulla ratkaisemaan sähköautojen ajovoima-akkujen uusiokäytön, kierrätyksen ja logistiikan haasteita. Päätavoitteena on lisätä yritysten tietoisuutta XR- ja simulaatioteknologioiden, sekä robotiikan tarjoamista mahdollisuuksista tuotannon suunnittelussa ja tehostamisessa.

EVASIMU-hankkeessa on tutkittu pelimoottorilla toimivia robottisimulointeja mahdollistavia sovelluksia kahden viimeisen vuoden aikana. Tähän mennessä saavutettuja tuloksia ovat Unity-pelimoottorin avulla luodut simulaatiodemonstraatiot, joilla voidaan testata erilaisten robottimallien käyttöä virtuaaliympäristössä. – Toiminnan suunnittelu ja simulaatiot virtuaaliympäristössä mahdollistavat robottien käytön tutkimisen akkujen purkutyössä turvallisesti ja monipuolisesti, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jari Pihlajamäki.

Simulaatiosovelluksen tarkastelua virtuaaliympäristössä.
Simulaatiosovelluksen tarkastelua virtuaaliympäristössä. Kuvassa projektipäällikkö Jari Pihlajamäki. Kuva: Marika Hautala

Hankkeessa luotuihin virtuaaliympäristöihin on mallinnettu myös sähköautojen akuista todellisuutta vastaavia 3D-malleja, joita varten akkuja on purettu osiin ja skannattu Creaform-skannauslaitteella. Tarvittavia 3D-malleja on tehty yhteistyössä muun muassa RECIRCULATE-hankkeen kanssa.

Seuraavaksi aloitetaan robotin ohjaamisen testaus hankkeessa rakennettujen simulaatiomallien avulla. Robottisimulaation toimivuutta ajovoima-akkujen purkutyössä voidaan testata todellisessa ympäristössä Centrian Vierimaantien kampukselle rakennetussa robottisolussa, joka on kehitetty RECIRCULATE-hankkeessa sähköautojen akkujen purkamisen tutkimista varten.

Jari Pihlajamäki testaa robotin ohjausta Centrian robottisolulla.
Jari Pihlajamäki testaa robotin ohjausta Centrian robottisolulla. Kuva: Marika Hautala

EVASIMU käynnistyi marraskuussa 2023 ja jatkuu syyskuun loppuun 2025 saakka. Hanke on osa Centria Robotiikka ja Tekoäly -kärkitutkimusryhmässä tapahtuvaa tiimityötä. Rahoituksesta vastaavat Euroopan unioni (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelma) ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Yhteistyötä tehdään RECIRCULATE-hankkeen lisäksi Oulun Yliopiston AKILIT-hankkeen kanssa. Hankekumppaneiden yhteisenä tavoitteena on kehittää akkuteknologian uudelleenkäytön tutkimus- ja kehitysympäristöjä.

Lisätietoja

Jari Pihlajamäki

TKI-asiantuntija

+358405700409

Ylivieska