Askelmerkkejä kansainväliseen rekrytointiin
Keski-Pohjanmaan liiton rahoittaman GlobalTalentRekry-hankkeen tavoitteeksi asetettiin se, että Keski-Pohjanmaan alue voisi entistä tehokkaammin houkutella ja hyödyntää kansainvälisiä osaajia yritysten kilpailukyvyn tukemisessa, ja näin pitkällä tähtäimellä parantaa alueen elinvoimaa ja pitovoimaa ja luoda edellytyksiä liiketoiminnalle. Monimuotoinen rekrytointi voi avata uusia mahdollisuuksia työvoiman saantiin.

Monimuotoisuutta ja samalla kansainvälisyyttä edistävillä rekrytointikäytännöillä voidaan madaltaa mahdollisten työnhakijoiden kynnystä hakea organisaation avoimiin tehtäviin, luoda myönteistä työnantajakuvaa sekä lisätä luottamusta työnhakijan ja rekrytoivan organisaation välille. Hankkeen aikana työnantajille on eri puolilla Keski-Pohjanmaata järjestetty tilaisuuksia kansainvälisen rekrytoinnin mahdollisuuksista, työkaluista ja kokemuksista yhteistyössä muiden kehittäjäorganisaatioiden kanssa.
Keskipohjalainen malli kansainväliseen rekrytointiin
Hankkeen aikana on koottu malli keskipohjalaiseen kansainväliseen rekrytointiin. Keskipohjalainen malli on syntynyt kansallisten mallien, erityisesti THL:n kansainvälisen rekrytoinnin mallin ja alueella työnantajien, kehittäjäorganisaatioiden ja virkahenkilöiden kanssa keskustelujen ja saadun palautteen pohjalta. Pula osaavasta henkilöstöstä on nostanut esille tarpeen monimuotoiseen rekrytointiin ja erityisesti tarpeen arvioida työyhteisön valmiutta kansainväliseen rekrytointiin (askel yksi). Esille on noussut myös tarve arvioida organisaatiossa tehtyjä kansainväliseen rekrytointiin tähtääviä toimenpiteitä (askel seitsemän). Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kerralla, vaan voi valita omaa organisaatiota parhaiten palvelevat käytännöt. Monimuotoisessa rekrytoinnissa voi edetä askel kerrallaan ja kaiken lisäksi jokainen työnantajaorganisaatio voi valita, minkä askeleen milloinkin haluaa ottaa. Kokemusten karttuessa on helpompi tehdä päätöksiä seuraavista monimuotoisuutta ja samalla kansainvälisyyttä edistävistä rekrytointiaskelista.
Askel yksi: Työyhteisön valmiuden arviointi monimuotoiseen ja kansainväliseen rekrytointiin
Monimuotoisen rekrytoinnin voi aloittaa keskustelemalla työyhteisössä siitä, miten työyhteisössä pystytään ottamaan vastaan mahdollisesti hyvin erilaisista lähtökohdista oleva työntekijä ja mitä työyhteisössä ollaan valmiita tekemään perehdyttämisen järjestämiseksi ja kotoutumisen edistämiseksi.
Askel kaksi: Tehtävissä edellytettävän suomen kielen taitotason arviointi
Pohditaan työyhteisössä, voiko tehtävässä edellyttää esimerkiksi sujuvaa englannin kielen taitoa ja suomen kielen perusteita. Otetaan huomioon työyhteisössä jo oleva kielitaito ja halukkuus kielitaidon kasvattamiseen.
Askel kolme: Anonyymi työnäyte
Anonyymillä työnäytteellä arvioidaan hakijoiden osaamista ennalta määriteltyjä arviointikriteerejä vasten. Työnäyte vaatii hakijalta motivaatiota hakea paikkaa ja työnäytteellä on helppo osoittaa osaamista.
Askel neljä: Monimuotoisuuslauseke työpaikkailmoituksessa
Hakuilmoituksen monimuotoisuuslausekkeen avulla työnantaja voi ilmaista arvojaan, myönteistä suhtautumista monimuotoisuuden edistämiseen sekä kannustaa eri vähemmistöihin kuuluvia hakemaan kyseisiä tehtäviä.
Askel viisi: Työpaikkailmoituksen näkyvyys laajasti eri verkostoissa
Rekrytoinnissa kannattaa panostaa siihen, että hakuilmoitusta jaetaan erilaisissa verkostoissa ja useissa kanavissa. Hakuilmoituksissa voidaan hyödyntää yhdenvertaista viestintää, jolloin esimerkiksi kuvituksessa voi olla eri-ikäisiä, erinäköisiä ja sukupuoleltaan erilaisia ihmisiä erilaisissa tehtävissä ja ammateissa.
Askel kuusi: Hakijaviestinnän läpinäkyvyys
Käydään läpi ja varmistetaan kansainvälisen rekrytointiprosessin työyhteisöltä edellyttämä kielitaito: rekrytointi-ilmoitukset, tiedottaminen, hakijaviestintä ja haastattelutilanne toteutetaan suomeksi ja englanniksi. Hyvin tehty hakijaviestintä vaikuttaa myönteisesti organisaation työnantajakuvaan. Viestintäteoilla voidaan varmistaa, että arvostus työnhakijoita kohtaan säilyy. Hakijaviestintään voi sisältyä ilmoitus hakemuksen vastaanottamisesta, tietoja rekrytointiprosessin aikataulusta sekä ilmoitus tehdystä valintapäätöksestä. Viestien lähettäminen rekrytoijan omasta työsähköpostiosoitteesta voi edistää kokemusta henkilökohtaisesta ja arvostavasta viestinnästä.
Askel seitsemän: Arvioidaan kokemuksia ja opitaan samalla
Arvioidaan sitä, missä onnistuttiin ja mitä voidaan seuraavalla kerralla tehdä vielä paremmin. Jaetaan kokemuksia omissa verkostoissa, mikä edesauttaa kaikkien onnistumismahdollisuuksia monimuotoisessa ja etenkin kansainvälisessä rekrytoinnissa.
Tietolähteitä kansainväliseen rekrytointiin
Hankkeen aikana työnantajien käyttöön on koottu tietopaketti siitä, mistä kaikkialta on mahdollista saada tietoa ja apua kansainväliseen ja monimuotoiseen rekrytointiin, kun asiaan halutaan paneutua syvemmin.
TE-palvelut tarjoavat työnantajille maksuttomia neuvontapalveluita kansainväliseen rekrytointiin liittyvissä asioissa: EURES, rekrytointitilaisuudet (virtuaalisesti tai paikan päällä), taloudellinen tuki kansainväliseen rekrytointiin (Targeted Mobility Scheme), Työpaikkasuomi tai ruotsi -kielikoulutus, KV-kummi-valmennus, International House Helsinki (IHH), Kansainvälisen rekrytoinnin opas sekä työlupapalvelut.
Business Finlandin kansainvälisen rekrytoinnin oppaasta löytyy paljon tietoa kansainvälisistä osaajista, kansainvälisestä rekrytoinnista, ulkomaalaiseen työntekijän palkkaamisesta, työn aloittamisesta Suomessa, asettautumisesta Suomeen sekä perheen muutosta Suomeen. Kansainvälisen rekrytoinnin opas löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Kielibuusti on portti suomen ja ruotsin oppimiseen: kaikille avoin, maksuton tieto- ja materiaalipankki. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut sisältöjen kehittämistä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta löytyy kokemuksellista tietoa monimuotoisen ja samalla kansainvälisen rekrytoinnin toteuttamisesta.
Centria-ammattikorkeakoulun sivuilta löytyy englanniksi paljon kotoutumista helpottavaa käytännön tietoa esimerkiksi asumiseen, pankkiasiointiin ja perheiden palveluihin liittyen.
Lisää tietoa Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamasta (AKKE) GlobalTalentRekry-hankkeesta välitetään mm. hankkeen nettisivuilla, Centria TKI:n some-kanavissa LinkedInissä ja Facebookissa sekä yhteistyökumppaneiden viestintäkanavissa.
Hankkeen päätyttyäkin kansainväliseen rekrytointiin liittyvissä asioissa yhteyttä voi ottaa Talent Boost -koordinaattori Jyrki Rajalaan, jyrki.rajala@centria.fi, +358408095380