Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Centrian Robo3D Lab on saanut Planned Fab Lab -statuksen

Centrian Vierimaantien kampuksella Ylivieskassa sijaitseva robotiikan ja digitaalisen valmistustekniikan Robo3D Lab on saanut Planned Fab Lab -statuksen.

Vierimaantien kampuksella Ylivieskassa sijaitseva robotiikan ja digitaalisen valmistustekniikan Robo3D Lab on saanut Planned Fab Lab -statuksen ja löytyy nyt maailmanlaajuiselta Fab Lab -verkoston kartalta.

Miehet seisovat pöydän ympärillä, jossa tekniikkaa
Virtaveistämö-tapahtumaan osallistui noin 50 osallistujaa akkujen uusiokäytöstä kiinnostuneista yrityksistä, oppilaitoksista, yrityskehitysyhtiöistä ja TKI-organisaatioista. Uusi akkuasetus tuo mukanaan monia vaatimuksia, joihin perehdyttiin työpajojen ohella. Kuva: Hanna Tölli.

Tästä löytyvät kaikki maailmanlaajuiseen Fab Lab -verkostoon kuuluvat laboratoriot. Kesän aikana karttaan on Suomen kohdalle Pohjois-Pohjanmaan eteläiseen osaan ilmestynyt uusi tägi, kun Centrian Vierimaantien kampuksen Robo3D labin hakemus hyväksyttiin.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meiltä Ylivieskasta löytyy nyt likimain kaikki ne laitteistot, joita Fab Labista kuuluukin löytyä. Viime kevään aikana hankimme muun muassa uusia 3D-tulostimia, piirilevyjyrsimen ja tulostuspään robottiin, kertoo TKI-asiantuntija Sami Sarlin.

Fab Lab -verkoston pääideana on tarjota maksuton innovaatioympäristö alueen kehittämisen tueksi.

– Parasta tässä on juuri se, että mahdollisimman matalalla kynnyksellä alueen yritykset, oppilaitokset ja innovaattorit lähestyisivät meitä ja tulisivat kehittämään ja testaamaan omia prototyyppejään, Sarlin toteaa.

Centrian Robo3D Labista löytyy laitteistoja tulostamiseen, skannaamiseen, sorvaamiseen ja muuhun työstämiseen. Näiden lisäksi löytyy myös monenlaisia mobiilirobotteja. Laitteistojen käytön ja opastuksen lisäksi Centria tarjoaa asiantuntijuuttaan innovaatioiden ja liikeideoiden parissa pähkäileville esimerkiksi hankkeiden tarjoamien maksuttomien työpajojen ja yrityksille räätälöityjen kokonaisuuksien muodossa.

Ensimmäisiä Centrian Fab Labin tapahtumia oli 30. elokuuta järjestetty Virtaveistämö, eli seminaari- ja työpajapäivä akkujen uusiokäyttöön liittyen. Työpajassa pääsi konkreettisesti kokeilemaan uusioakkujen rakentamiseen liittyviä sähkö- ja paloturvallisuusasioita, suunnittelua, valmistustekniikka ja elektroniikkaa.

Kuvassa mies ja nainen pitävät esitystä auditoriossa yleisölle.
TKI-asiantuntija Sami Sarlin vetää KASVA-hankkeen tuoteinnovaatiot-työpakettia, jonka yhtenä osana Centrian Robo3D Labille on haettu ja saatu Planned Fab Lab -status. Hankkeen projektipäällikkö Hanna Tölli ja Sarlin julkistivat asian Virtaveistämö-tapahtumassa 30.8.2024. Kuva: Mira Valkjärvi.

Jos haluat tutustua tarkemmin siihen, mitä kaikkea Robo3D Lab pitää sisällään, katso esittelyvideo: Digitaalisen valmistustekniikan laitteistoja Centrialla (youtube.com)

KASVA – Kestävää kasvua mikro- ja pienyrityksiin TKI-toimijoiden ja yrityspalveluiden maakunnallisella yhteistyöllä -hanke on EU:n osarahoittama ryhmähanke. Sen tavoitteena on tuoda alueen yritykset, tutkijat, yrityspalvelu- ja innovaatiotoimijat yhteen kestävän kasvun, uudistumisen ja kehittymisen sekä alueellisen elin- ja pitovoiman edistämisen merkeissä.  

Lisätietoja

Sami Sarlin

TKI-asiantuntija


Hanna Tölli

TKI-Koordinaattori