Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Centriassa ratkotaan komposiittimuovien kierrätyshaasteita 

Kemiallinen kierrätys voi parantaa tuotteiden ympäristöystävällisyyttä ja kustannustehokkuutta.

Keski-Pohjanmaan teollisuudessa käytetään paljon lämpökovetteisia komposiitteja.  Komposiitit ovat kestäviä, mutta niiden kierrättäminen tehokkaasti on haastavaa. Näitä haasteita ratkotaan syksyllä alkaneessa RE-Comp-hankkeessa.  

Hankkeessa pyritään tuomaan esille innovatiivisia ja kestäviä lähestymistapoja käytöstä poistettujen komposiittien kemialliseen kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön. Toimiva kierrätysprosessi voi parantaa huomattavasti komposiittituotteiden kustannustehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. 

Kemiallinen kierrätys mahdollistaa muun muassa korkealaatuisten kuitujen, liuottimien, katalyyttien ja pilkotun matriisin jäämien jalostuskelpoisen seoksen talteenoton. –Tämä ei ainoastaan ehkäise haitallisia ympäristövaikutuksia, vaan avaa myös uusia mahdollisuuksia hienokemikaalien raaka-aineiden hyödyntämiseen, lisäten samalla prosessin yleistä kestävyyttä, kertoo projektipäällikkö Rathish Rajan

RE-Comp-hankkeen päätavoitteena on luoda suotuisat olosuhteet lämpökovetettujen komposiittien kestävälle jätehuollolle Keski-Pohjanmaan alueella. Hankkeen tulokset, mukaan lukien uusi tieto ja asiantuntemus, muodostavat käytännön perustan, joka mahdollistaa alueellisen teollisuuden uusien komposiittikierrätysteknologioiden kokeilun ja validoinnin. Lisäksi RE-Comp-hanke tukee Keski-Pohjanmaan strategista visiota siirtymisestä kohti kiertotaloutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. 

Lisätietoja:

Rathish Rajan

TKI-asiantuntija

+358405942702

Kokkola