Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Erikoiskasvijalosteille on kysyntää ulkomailla

Jalosteiden tuomat mahdollisuudet kiinnostavat Keski-Pohjanmaan viljelijöitä.

Kuvassa näytepulloja joissa maraljuuriuutetta
Maraljuuresta tehtyjä uutteita.

Väinönputki, ruusujuuri, maraljuuri, maitohorsma ja siankärsämö ovat monille tuttuja kasveja luonnosta tai kukkapenkkien ei-toivottuina vieraina, mutta niiden täyttä potentiaalia ei osata Suomessa vielä hyödyntää. Näiden kasvien sisältämien arvoaineiden ja niistä jalostettujen tuotteiden kysyntä on kuitenkin jo maailmalla suurta, ja viljelijät Keski-Pohjanmaallakin ovat kiinnostuneet erikoiskasvien jalostamisen tuomista mahdollisuuksista.  

Uusia mahdollisuuksia kasvipohjaisten raaka-aineiden jatkojalostamiselle ja viennille Keski-Pohjanmaalla – Erikoiskasvit -hankkeessa teetettiin markkinakatsaus, jossa selvitettiin erikoiskasveista valmistettujen tuotteiden, kuten superfoodien, funktionaalisten elintarvikkeiden, ravintolisien ja luonnonkosmetiikan kysyntää yleisesti maailmalla sekä Saksan markkinoilla. FennoPromo Oy:n toteuttamalla tutkimuksella haluttiin kartoittaa myös vientipotentiaalia: minkälaisille tuotteille ja raaka-aineille olisi kysyntää ja missä ovat potentiaalisimmat vientimarkkinat. 

Erikoiskasviuutteiden markkinat ovat jo mittavat ja ne kasvavat lähivuosina entisestään hyvinvointitrendin jatkuessa. Markkinoilla suurin tuoteryhmä ovat nestemäiset uutteet, jotka ovat helppokäyttöisiä esimerkiksi kosmetiikassa ja juomissa. FennoPromo Oy:n markkinan kasvuennuste on 10 miljardia dollaria vuoteen 2028 mennessä. Kasveista ruusujuurella nähtiin olevan suurinta vientipotentiaalia suomalaisviljelijöiden näkökulmasta.  

Vienti vaatii kuitenkin todennuksen sekä kasvin alkuperästä, että laadusta. Tähän tarpeeseen vastatakseen Centria-ammattikorkeakoulun asiantuntijat kehittävät arvoaineiden laaduntodentamismenetelmiä ja optimoivat tehoaineiden uutto- ja kuivausprosesseja ja KPEDU:ssa testataan ja optimoidaan pilottimittakaavan pakastekuivaimen toimintaa.  

Voit tutustua FennoPromo Oy:n laatimaan markkinakatsaukseen tarkemmin hankkeen kotisivuilla osoitteessa https://net.centria.fi/hanke/erikoiskasvit/ Raportista löytyy paljon hyödyllistä tietoa erikoiskasvien viljelystä ja jalostuksesta kiinnostuneille, muun muassa mahdollisten ostajien yhteystietoja. 

Uusia mahdollisuuksia kasvipohjaisten raaka-aineiden jatkojalostamiselle ja viennille Keski-Pohjanmaalla – Erikoiskasvit -hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Keski-Pohjanmaan liitto sekä Kaustisen seutukunta, Kokkola, Kannus ja Perho.  

Lisätietoja:

Leena Favén

TKI-koordinaattori

+358447250273

Kokkola