Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Haaveiltu biokaasun jalostusyksikkö on pian todellisuutta

Laboratoriossa on selvitetty, mitkä apuaineet lisäävät kaasun tuotantoa, ja myös Keski-Pohjanmaan hiilidioksidipotentiaali on selvitetty.

HAAVE – Hajautetun, vähähiilisen energiantuotannon jalostuskonseptin kehittäminen Keski-Pohjanmaalla-hankkeen näyttävin osa-alue on konkretisoitunut, kun biokaasun tuotantoprosessin liikuteltava kehittämisyksikön kontti saapui Kokkolaan Talonpojankadun kampukselle joulukuun alussa.  

Konttia on rakennettu syksyn ajan Somerolla tutkimus- ja kehittämistoimenpiteisiin sopivaksi, ja Centrian TKI-asiantuntija Petri Jäntti on seurannut työn edistymistä. – Kontti on saapunut paikalleen tontille, joten pääsemme asentamaan olemassa olevia laitteistoja ennen vuoden vaihdetta. Uusia laitteistoja on myös hankintalistalla. Täysin ilman kommelluksia ei uuden konseptin luominen ole sujunut, esimerkiksi alun perin asennettavaksi suunniteltujen ilmalämpöpumppujen yhteensopivuuden kanssa oli haasteita. Mutta toimittajien kanssa saimme mietittyä toimivan ratkaisun, ja pian laboratoriokontti toimistotiloineen lämpenee ja viilenee tarpeen mukaan kustannustehokkaasti. Tällä hetkellä vertailemme erilaisia reaktoriratkaisuja, jotta saamme rakennettua konttiin hyvän prosessikokonaisuuden, hän kertoo.  

Biokaasun jalostusprosessin kehittämiseen tarkoitettu kontti saapui Kokkolaan aamuhämärässä 9.12.2024. Kuva: Heli Salmela
Uunituore kontti päivänvalossa. Kuva: Petri Jäntti.

Keväällä 2025 kehittämisyksikköön pääsee tutustumaan tarkemmin, kun hankkeessa järjestetään tapahtuma yhdessä Turvetuotantoalueet kestävään käyttöön – TURKE -hankkeen kanssa. Tapahtumasta tiedotetaan centria.fi-sivuilla, CentriaNews-uutiskirjeessä sekä Centria TKI-LinkedInkanavalla. 

Laboratoriossa on työstetty testausmenetelmiä lannoitepotentiaalin selvittämiseksi mädätysjäännöksestä. Fosfori- ja kaliumpitoisuuksien mittaus kiintoaineesta vaatii vielä jatkotestejä. Lisäksi on testattu, millaisia lisä- ja apuaineita biokaasutuotannossa on mahdollista käyttää. Oletuksena on, että lisäaineiden käyttö voi esimerkiksi lisätä kaasun tuotantoa. Kirjallisuusselvityksen jälkeen on siirrytty laboratoriokokeisiin, joissa testataan biohiilen, sahanpurun, tuhkan ja magnesiumkloridin toimivuutta käytännössä. –Kokeita jatketaan nyt suuremmassa, viiden litran reaktorissa, kertoo TKI-asiantuntija Emilia Niittyviita

 Biokaasutuskokeita Centrian laboratoriossa. Kuva: Emilia Niittyviita. 

Hankkeessa selvitetään myös Keski-Pohjanmaan alueen hiilidioksidipotentiaali. TKI-asiantuntija Suman Khadka on perehtynyt aiheeseen, ja koonnut tietoa alueen biomassapotentiaalista, sekä biokaasulaitosten että energiatuottajien hiilidioksidituotannosta. –Laskenta on nyt valmis, ja tietojen mukaan hiilidioksidipotentiaalia Keski-Pohjanmaalla on runsaasti, Khadka kertoo. Seuraavaksi hän alkaa selvittämään hiilidioksidin erilaisia talteenottotapoja sekä niiden teknistä ja taloudellista toteutettavuutta.  

-HAAVE-hankkeen toimenpiteet ovat edenneet hienosti, ja biokaasun jalostuksen koko arvoketjuun liittyvä kehittäminen on jatkossa entistä monipuolisempaa ja ketterämpää Keski-Pohjanmaalla, toteaa hankkeen projektipäällikkö, TKI-päällikkö Heidi Kanala-Salminen.  

HAAVE – Hajautetun, vähähiilisen energiantuotannon jalostuskonseptin kehittäminen Keski-Pohjanmaalla-hanke on EU:n osarahoittama.  

Lisätietoja:

Heidi Kanala-Salminen

TKI-päällikkö