Siirry sisältöön
Euroopan aluekehitysrahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo ELY-keskuksen logo
Kuvituskuva

Ilmastoindikaattori

Materiaali- ja energiatehokkuutta hiilijalanjäljen ja elinkaarikustannusten minimoimisella

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: 1.3.2021-28.2.2023

Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Projektipäällikkö: Heidi Kanala-Salminen

Ilmastoindikaattori-hankkeessa laaditaan toimialakohtainen hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kompensaatioon tähtäävä ohjelma, jossa yritysten saataville tuodaan konkreettisia lukuja eri prosessi-, materiaali- ja energiavaihtoehtojen CO2-päästöistä ja kustannuksista. Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat (puu)rakentamisen, lämmöntuotannon, materiaalituotannon (erityisesti energiaintensiivisen teollisuuden materiaalituotanto) ja jätehuollon toimialoille. Hiilijalanjäljen pienentämis- ja kompensaatiomahdollisuuksien lisäksi kartoitetaan myös erilaisia alueellisia yhteistyö- ja verkostoitumismahdollisuuksia yli toimialarajojen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi materiaalisivuvirtojen yhdistämistä, joka voi tuoda päästöjen vähenemisen lisäksi kustannussäästöjä alueen yrityksille. 

Hankkeen päätoteuttajana toimii Centria-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Oulun Ammattikorkeakoulu. 

2/22: Hiilijalanjäljen määrittäminen ja mallintaminen etenevät

Ilmastoindikaattori-hankkeen kohdetoimialojen hiilijalanjäljen määrittäminen ja mallintaminen etenevät. Puurakentamisen hiilijalanjäljen määrittämäminen on valmistunut, ja materiaalituotannon sekä kiinteistöjen ja rakennuttamisen osalta määrittäminen on alkanut. Lämmöntuotannon prosessien tarkastelu  on niin ikään aloitettu. Materiaalituotannon osalta myös elinkaarikustannusten arviointi on aloitettu, ja sen on määrä valmistua helmikuun aikana. 

Artikkeli ”Rakentamisen ilmastojälki ja elinkaarikustannukset” julkaistu! 

Oulun Ammattikorkeakoulun Vesa Pitsinki ja Juho Vinkki ovat kirjoittaneet artikkelin Ilmastoindikaattorin aiheista. Lue artikkeli OAMK:n Journalista: https://oamk.fi/oamkjournal/2021/rakentamisen-ilmastojalki-ja-elinkaarikustannukset/

 

Uusin Ilmastoindikaattori-uutiskirje on julkaistu!

Tämän kertainen uutiskirje esittelee hankkeen etenemistä ja tekijöitä, ja mukana on myös yhteistyöyritys Vestia Oy:n Olavi Soinion haastattelu!

Lue uutiskirje täältä: Ilmastoindikaattori-uutiskirje

 

Temotek julkaisi tiedotteen Ilmastoindikaattoriin osallistumisesta

Hankkeessa mukana oleva rakennusalan yritys Temotek Oy julkaisi tiedotteen osallistumisestaan. Tiedotteessa Temotekin Antti Löfbacka, asuntotuotannon projektipäällikkö, kertoo: ”Hanke on yksi konkreettinen tekijä, jolla lisäämme tietoutta tuotantomme hiilijalanjäljestä ja valmistaudumme tuleviin velvoitteisiin arvioida rakennushankkeiden vähähiilisyyttä”

Lue koko tiedote Temotekin kotisivuilta!

 

Ilmastoindikaattorin uutiskirje on julkaistu!

Uutiskirjeessä käsitellään Ilmastoindikaattorin ajankohtaisia aiheita ja syntyneitä tuloksia. Esittelemme tulevissa kirjeissä myös yrityskumppaneitamme. Hankkeen aikana julkaistaan vähintään 5 kirjettä. Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2021.


Jos haluat liittyä kirjeen postituslistalle, lähetä sähköpostia viestintäasiantuntija Heli Salmelalle, heli.salmela@centria.fi

Lue Ilmastoindikaattorin 1. uutiskirje tästä!

 

Lehdistötiedote 27.4.2021:

Materiaali- ja energiatehokkuutta hiilijalanjäljen ja elinkaarikustannusten minimoimisella

Centria ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet kaksivuotisen tutkimus- ja kehityshankkeen, jossa tarkastellaan Pohjois-Pohjanmaalla toimivien yritysten hiilijalanjälkeä sekä tuotteiden, tuotantoprosessien sekä rakennusten elinkaarikustannuksia. Kokonaisvaltaisen hiilijalanjäljen laskemisen lisäksi hankkeessa tuotetaan konkreettisia toimenpide-ehdotuksia päästöjen vähentämiseksi ja kompensoimiseksi.

Ilmastoindikaattori-hankkeessa laaditaan toimialakohtainen hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kompensaatioon tähtäävä ohjelma, jossa yritysten saataville tuodaan konkreettisia lukuja eri prosessi-, materiaali- ja energiavaihtoehtojen CO2-päästöistä ja kustannuksista. Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat (puu)rakentamisen, lämmöntuotannon, materiaalituotannon (erityisesti energiaintensiivisen teollisuuden materiaalituotanto) ja jätehuollon toimialoille.  Hiilijalanjäljen pienentämis- ja kompensaatiomahdollisuuksien lisäksi kartoitetaan myös erilaisia alueellisia yhteistyö- ja verkostoitumismahdollisuuksia yli toimialarajojen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi materiaalisivuvirtojen yhdistämistä, joka voi tuoda päästöjen vähenemisen lisäksi kustannussäästöjä alueen yrityksille.

Suomen hallituksen julkaisema Reilulla siirtymällä kohti hiilineutraalia Suomea -tiekartan mukaisten toimien tavoitteena on, että Suomi on maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointiyhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Ilmastoindikaattori-hankkeen tarkoituksena on ohjata yrityksiä kohti vähähiilisempiä valintoja ja näin edesauttaa Suomen hiilineutraaliutta.

Hankkeen päätoteuttaja toimii Centria-ammattikorkeakoulu ja osatoteutuksesta vastaa Oulun ammattikorkeakoulu. Centria mallintaa ja määrittelee tuotantoprosessien hiilijalanjäljen, osatoteuttaja Oamk puolestaan kiinteistöjen hiilijalanjäljen. Elinkaarikustannusten arviointi sekä hiilijalanjäljen pienentämis- ja kompensaatio-ohjelma tehdään yhteistyönä. Hanke toteutetaan 1.3.2021-28.2.2023. Päärahoituksesta vastaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Katso Ilmastoindikaattorin ensimmäinen webinaari tästä!


Ota yhteyttä

Heidi Kanala-Salminen

TKI-koordinaattori

0447250241

Kokkola