Siirry sisältöön
Euroopan aluekehitysrahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo ELY-keskuksen logo
Kuvituskuva

Ilmastoindikaattori

Materiaali- ja energiatehokkuutta hiilijalanjäljen ja elinkaarikustannusten minimoimisella

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: 1.3.2021-31.5.2023

Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Projektipäällikkö: Heidi Kanala-Salminen

Ilmastoindikaattori-hankkeessa laaditaan toimialakohtainen hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kompensaatioon tähtäävä ohjelma, jossa yritysten saataville tuodaan konkreettisia lukuja eri prosessi-, materiaali- ja energiavaihtoehtojen CO2-päästöistä ja kustannuksista. Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat (puu)rakentamisen, lämmöntuotannon, materiaalituotannon (erityisesti energiaintensiivisen teollisuuden materiaalituotanto) ja jätehuollon toimialoille. Hiilijalanjäljen pienentämis- ja kompensaatiomahdollisuuksien lisäksi kartoitetaan myös erilaisia alueellisia yhteistyö- ja verkostoitumismahdollisuuksia yli toimialarajojen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi materiaalisivuvirtojen yhdistämistä, joka voi tuoda päästöjen vähenemisen lisäksi kustannussäästöjä alueen yrityksille. 

Hankkeen päätoteuttajana toimii Centria-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Oulun Ammattikorkeakoulu. 

Kolmas webinaari katsottavissa!

Hankkeen kolmas webinaari on nähtävissä Webinaarit-välilehdellä!

Ilmastoindikaattorin kolmas webinaari järjestetään toukokuussa

Kuulemme ajantasaista tietoa jätehuollon elinkaaritarkasteluista ja rakentamisessa asiantuntijoilta, sekä toimialojen yritysedustajien puheenvuorot.

Toinen webinaari keräsi kiinnostuneita

20.1.2023 järjestetty hankkeen toinen webinaari keräsi mukavasti osallistujia, ja hiilijalanjälki ja elinkaaritarkastelut herättivät kommentteja ja keskustelua. Kiitos yritysten edustajille puheenvuoroista ja kaikille osallistujille mukanaolosta! Webinaarin voit katsoa tallenteena täältä.

Hankkeen kolmas webinaari järjestetään kevään aikana, seuraa ilmoitteluamme!

Ilmoittaudu mukaan: Ilmastoindikaattorin 2. webinaari 20.1.2023

Tervetuloa hankkeen toiseen webinaariin, jossa käsitellään elinkaaritarkasteluja materiaalituotannon ja rakentamisen toimialoilla. Asiantuntijamme jakavat tarkasteluissa saamiaan tietoja, ja kuulemme myös toimialojen yritysedustajien kommentit.

Uutiskirje on julkaistu!

Ilmastoindikaattorin uusin uutiskirje on julkaistu ja luettavissa täältä!

10/22: Laskennat ja arvioinnit tuottavat tuloksia

Työ Ilmastoindikaattorissa jatkuu hiilijalanjäljen määrittämisen ja mallintamisen parissa. Puurakentamisen ja kiinteistöjen ja rakennuttamisen osalta määrittäminen on viimeisiä viilauksia vaille valmistunut, ja toimialakohtaisen pienentämis- ja kompensaatio-ohjelman laatiminen tiekartan muodossa alkanut. Materiaalituotannon osalta hiilijalanjäljen määrittäminen on vielä kesken, mutta elinkaarikustannusten arviointi on valmistunut. Lämmöntuotannon hiilijalanjäljen määrittäminen on myös valmistunut, ja kustannuslaskenta käynnissä paraikaa. Jätehuollon LCA:n työstäminen on aloitettu.

Uusi artikkeli julkaistu OAMK Journalissa!

Juho Vinkki ja Vesa Pitsinki ovat jälleen ahkeroineet uuden blogikirjoituksen, tällä kertaa Ilmastoindikaattorin elinkaarilaskennan tavoista ja tuloksista. “Centrian ja Oamkin Ilmastoindikaattorit-projekti etenee laskentavaiheessa” on luettavissa OAMK:n sivuilta linkkiä klikkaamalla!

2/22: Hiilijalanjäljen määrittäminen ja mallintaminen etenevät

Ilmastoindikaattori-hankkeen kohdetoimialojen hiilijalanjäljen määrittäminen ja mallintaminen etenevät. Puurakentamisen hiilijalanjäljen määrittämäminen on valmistunut, ja materiaalituotannon sekä kiinteistöjen ja rakennuttamisen osalta määrittäminen on alkanut. Lämmöntuotannon prosessien tarkastelu  on niin ikään aloitettu. Materiaalituotannon osalta myös elinkaarikustannusten arviointi on aloitettu, ja sen on määrä valmistua helmikuun aikana. 

Artikkeli “Rakentamisen ilmastojälki ja elinkaarikustannukset” julkaistu! 

Oulun Ammattikorkeakoulun Vesa Pitsinki ja Juho Vinkki ovat kirjoittaneet artikkelin Ilmastoindikaattorin aiheista. Lue artikkeli OAMK:n Journalista: https://oamk.fi/oamkjournal/2021/rakentamisen-ilmastojalki-ja-elinkaarikustannukset/

 

Uusin Ilmastoindikaattori-uutiskirje on julkaistu!

Tämän kertainen uutiskirje esittelee hankkeen etenemistä ja tekijöitä, ja mukana on myös yhteistyöyritys Vestia Oy:n Olavi Soinion haastattelu!

Lue uutiskirje täältä: Ilmastoindikaattori-uutiskirje

 

Temotek julkaisi tiedotteen Ilmastoindikaattoriin osallistumisesta

Hankkeessa mukana oleva rakennusalan yritys Temotek Oy julkaisi tiedotteen osallistumisestaan. Tiedotteessa Temotekin Antti Löfbacka, asuntotuotannon projektipäällikkö, kertoo: ”Hanke on yksi konkreettinen tekijä, jolla lisäämme tietoutta tuotantomme hiilijalanjäljestä ja valmistaudumme tuleviin velvoitteisiin arvioida rakennushankkeiden vähähiilisyyttä”

Lue koko tiedote Temotekin kotisivuilta!

 

Ilmastoindikaattorin uutiskirje on julkaistu!

Uutiskirjeessä käsitellään Ilmastoindikaattorin ajankohtaisia aiheita ja syntyneitä tuloksia. Esittelemme tulevissa kirjeissä myös yrityskumppaneitamme. Hankkeen aikana julkaistaan vähintään 5 kirjettä. Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2021.


Jos haluat liittyä kirjeen postituslistalle, lähetä sähköpostia viestintäasiantuntija Heli Salmelalle, heli.salmela@centria.fi

Lue Ilmastoindikaattorin 1. uutiskirje tästä!

 

Lehdistötiedote 27.4.2021:

Materiaali- ja energiatehokkuutta hiilijalanjäljen ja elinkaarikustannusten minimoimisella

Centria ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet kaksivuotisen tutkimus- ja kehityshankkeen, jossa tarkastellaan Pohjois-Pohjanmaalla toimivien yritysten hiilijalanjälkeä sekä tuotteiden, tuotantoprosessien sekä rakennusten elinkaarikustannuksia. Kokonaisvaltaisen hiilijalanjäljen laskemisen lisäksi hankkeessa tuotetaan konkreettisia toimenpide-ehdotuksia päästöjen vähentämiseksi ja kompensoimiseksi.

Ilmastoindikaattori-hankkeessa laaditaan toimialakohtainen hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kompensaatioon tähtäävä ohjelma, jossa yritysten saataville tuodaan konkreettisia lukuja eri prosessi-, materiaali- ja energiavaihtoehtojen CO2-päästöistä ja kustannuksista. Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat (puu)rakentamisen, lämmöntuotannon, materiaalituotannon (erityisesti energiaintensiivisen teollisuuden materiaalituotanto) ja jätehuollon toimialoille.  Hiilijalanjäljen pienentämis- ja kompensaatiomahdollisuuksien lisäksi kartoitetaan myös erilaisia alueellisia yhteistyö- ja verkostoitumismahdollisuuksia yli toimialarajojen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi materiaalisivuvirtojen yhdistämistä, joka voi tuoda päästöjen vähenemisen lisäksi kustannussäästöjä alueen yrityksille.

Suomen hallituksen julkaisema Reilulla siirtymällä kohti hiilineutraalia Suomea -tiekartan mukaisten toimien tavoitteena on, että Suomi on maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointiyhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Ilmastoindikaattori-hankkeen tarkoituksena on ohjata yrityksiä kohti vähähiilisempiä valintoja ja näin edesauttaa Suomen hiilineutraaliutta.

Hankkeen päätoteuttaja toimii Centria-ammattikorkeakoulu ja osatoteutuksesta vastaa Oulun ammattikorkeakoulu. Centria mallintaa ja määrittelee tuotantoprosessien hiilijalanjäljen, osatoteuttaja Oamk puolestaan kiinteistöjen hiilijalanjäljen. Elinkaarikustannusten arviointi sekä hiilijalanjäljen pienentämis- ja kompensaatio-ohjelma tehdään yhteistyönä. Hanke toteutetaan 1.3.2021-28.2.2023. Päärahoituksesta vastaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Hankkeen 1. webinaari 2.9.2022

Ilmastoindikaattori-hankkeen ensimmäinen webinaari järjestettiin 2.9.2022

Hankkeen 2. webinaari 20.1.2023

Hankkeen 3. webinaari 3.5.2023

Lue lisää vähähiilisestä energiasta:

MinePro-seminaari

MinePro-seminaari kokoaa tänä vuonna Kokkolaan kiertotalouden ja mineraalitalouden kestävän toiminnan asiantuntijat. Ilmoittaudu mukaan ennakkoon!

Kokkolasta tulossa Suomen puhtaan energian ja vähähiilistämisen pääkaupunki

Joukko vetytaloudessa toimivia ja toimintojensa sekä tuotteidensa päästövähennysten ja hiilijalanjäljen pienentämisen parissa työskenteleviä yrityksiä ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen tavoitteena tehdä Kokkolasta Suomen puhtaan energian ja vähähiilistämisen pääkaupunki. Tavoitteena on nopeuttaa sähköistämistä ja vauhdittaa vetytaloutta Kokkolaan rakentuvan vetyekosysteemin avulla.

Low Carbon Energy innovations – aamupalatilaisuus

Tervetuloa aamupalatilaisuuteen Ravintola Kippiin! Saat katsauksen Centria TKI:n vähähiilisen energian tutkimukseen ja osaamiseen tiimissämme. Käymme läpi tuoreimmat hankkeemme, jotka liittyvät vähähiilisen energian alaan, millaisia innovaatioita …


Ota yhteyttä

Heidi Kanala-Salminen

TKI-päällikkö