Siirry sisältöön
Euroopan Unionin osarahoittama

KIERROS – Älykäs materiaalihallinta teollisten sivuvirtojen jalostusasteen nostamiseksi ja elinkaaren pidentämiseksi

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: Kehityshanke: 9/2024-2/2027 Investointiosio: 9/2024-12/2026

Toiminta-alue: Kansallinen / Keski-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan Unioni, Keski-Pohjanmaan liitto

Projektipäällikkö: Mervi Liesi

Nykyisin epäorgaanisia materiaaleja sisältävät teolliset sivuvirrat päätyvät usein läjitykseen teollisille kaatopaikoille tai käsittelylaitoksiin hävitettäväksi. Tällainen lineaaritalouden käytäntö ei hyödynnä materiaalien potentiaalia tehokkaasti ja johtaa merkittäviin ympäristövaikutuksiin, kuten jäteongelmiin, resurssien tuhlaamiseen ja luonnonvarojen kertakäyttöiseen hyödyntämiseen.

Teollisten sivuvirtojen älykäs hallinta voi pidentää materiaalien elinkaarta kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Kun materiaalit kierrätetään tai jalostetaan uusiksi tuotteiksi, on sivuvirtojen arvon säilyminen tai kasvu tärkeä osa sivuvirtojen elinkaaren pidentämistä. Tällaisten kiertotalouden mukaisten prosessien myötä parannetaan materiaalien elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia, kuten hiilijalanjälkeä, maankäytön tehokkuutta, luonnonvarojen kulutusta, veden käyttöä sekä vähennetään vesistöjen rehevöitymistä ja myrkkyjen kertymistä ympäristöön.

Kiertotaloudessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään ympäristönsuojelusta, vaan myös taloudellisen kestävyyden huomioimisesta. Siksi KIERROS-hanke keskittyy edistämään kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla. Hankkeen tavoitteena onkin luoda uusia tuote- ja palvelukonsepteja, jotka auttavat teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisessä.

Käytännössä hankkeessa tutkitaan ja testataan uusia, kestäviä tapoja pidentää teollisuuden sivuvirtojen elinkaarta. Sivuvirtojen kiertotalouden tueksi hankkeessa kehitetään teollisuuden sivuvirroille tarkoitettu karakterisointiympäristö, joka avulla sivuvirtojen koostumusta voidaan tarkastella ja määrittää. Koostumuksen tutkiminen on tärkeää, jotta voidaan selvittää, miten sivuvirtoja voidaan kierrättää, jalostaa tai käyttää uusissa tuotteissa, sekä varmistaa, että niiden hyödyntäminen on ympäristön ja terveyden kannalta turvallista.


Ota yhteyttä:

Mervi Liesi

TKI-koordinaattori