Siirry sisältöön
Interreg Aurora Co-funded by the European Union logo
Kuvassa keltainen puutalo Helsingin asuinalueella kuvattuna.

Re-Archtive North: From challenges to possibilities

Hanke pyrkii kehittämään työkaluja ja menetelmiä historiallisten ja olemassa olevien rakennusten kestävään uudelleenkäyttöön muuttaen nykyiset rasitteet mahdollisuuksiksi.

Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta

Projektin kesto: 1.9.2024–31.8.2027

Toiminta-alue: Kansainvälinen

Rahoittajat: Interreg Aurora, Lapin Liitto, Region Norrbotten

Projektipäällikkö: Sven Söderholm

Re-Archtive North: From challenges to possibilities 

Pohjois-Ruotsi ja Suomi kohtaavat samanlaisia haasteita rakennetun ympäristönsä ylläpidossa ja pienten kaupunkien houkuttelevuuden lisäämisessä asukkaille. Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää työkaluja ja menetelmiä historiallisten ja olemassa olevien rakennusten kestävään uudelleenkäyttöön, muuttaen nykyiset rasitteet mahdollisuuksiksi.

Hanke alkaa keräämällä ja jakamalla parhaita käytäntöjä ja menestystarinoita alueelta ja sen ulkopuolelta, käyttäen tätä tietoa työkalujen, liiketoimintamallien ja verkkopohjaisen alustan luomiseen. Tämä alusta auttaa julkisia ja yksityisiä toimijoita hyödyntämään käyttämättömiä rakennuksia matkailua, asumista, liiketoimintaa ja yhteisöllisyyttä varten.

Alusta toimii myös markkinapaikkana, yhdistäen käyttäjät projektituloksiin, ja tutkien edistyksellisiä teknologioita, kuten lohkoketjua, turvallisten ja läpinäkyvien transaktioiden varmistamiseksi. Käyttämättömiä rakennuksia voidaan luovasti muuntaa majataloiksi, taiteilijaresidensseiksi, yhteisötyötiloiksi tai tapahtumapaikoiksi, mikä lisää näiden syrjäisten alueiden vetovoimaa asuin- ja työpaikkoina.

Kaiken kaikkiaan hanke edistää rakennusten säilyttämistä, ekomatkailua ja kestävää kasvua Pohjois-Ruotsissa ja Suomessa, mikä on linjassa Interreg Auroran tavoitteen kanssa parantaa alueen vetovoimaisuutta, kilpailukykyä ja yhteistä kulttuuriperintöä.

Hankkeen rahoittajina toimivat Interreg Aurora -ohjelma, Lapin Liitto ja Norrbottenin maakunta. Projektin kumppanit ovat Luulajan teknillinen yliopisto (pääkumppani), Centria-ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu ja Moskosel Creative Park.

(Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti Lumenissa 31.10.2024 julkaistu artikkeli)

Projektin aloitustilaisuus pidettiin 4.10.2024 paikan päällä Pietarsaaressa ja verkossa

Aloitustilaisuudessa kuulimme muun muassa mielenkiintoisia asiantuntijapuheenvuoroja vanhojen rakennusten kunnostamisen eduista ilmastonäkökulmasta. Kuulimme myös innovatiivisista tavoista hyödyntää vanhoja rakennuksia ja siitä, miten vanhojen rakennusten hyödyntäminen voi elvyttää yhteisöä.

Kiitos kaikille osallistujille!

Ota yhteyttä

Sven Söderholm

TKI-asiantuntija

+358504732085

Pietarsaari