Siirry sisältöön
Euroopan aluekehitysrahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo

VENEPRINT

Ainetta lisäävä valmistus veneteollisuudessa

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: 1.9.2021 – 31.8.2023

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto Keski-Pohjanmaan Liitto

Projektipäällikkö: Egidija Rainosalo

Hankeen päätavoitteena on luoda veneteollisuuden yrityksille edellytykset siirtyä lineaarisesta talousmallista kiertotalouteen käyttämällä kierrätettäviä materiaaleja, biopohjaisia lujitteitta ja niille sopivaa digitaalista 3D-tulostustuotantoteknologiaa.

Hankeen toimenpiteiden myötä vähennetään veneteollisuuden yritysten hiilijalanjälkeä huomioiden koko tuotteiden elinkaari raaka-aineista veneiden kierrätykseen ja materiaalien uudelleen käyttöön. Lisäksi vahvistetaan yritysten kilpailukykyä tarjoamalla kustannustehokkaita yksilöllisiä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja asiakkaille, vauhditetaan yritysten elpymistä edistämällä investoinnit, ja pohjustetaan uudenlaisten toimitusketjujen luomista, joissa fyysisen tavaran sijaan liikkuu data, jota voidaan hyödyntää paikallisesti ja olla riippumaton koronakaltaisista kriiseistä.

3D-tulostusrobotti Centrian Kokkolan kampuksella

Onnistuneen hankkeen vaikutus on laaja ja monipuolinen. Hankkeella luodaan pohja yritysten uusille investoinneille. 3D-tulostuksen käyttöönoton myötä veneteollisuus uudistuu, uusi modernimpi tekniikka houkuttelee alalle uusia työntekijöitä ja yritysten tuotteille tuotetaan lisäarvoa yksilöllistämällä. Uudet kierrätettävät materiaalit ja pienentynyt jätevirta parantavat tuotteiden ja tuotannon ympäristöystävällisyyttä ja yritysten imagoa. Tuotteiden kierrätettävyyden varmistaminen jo suunnitteluvaiheessa voi avata myös uusia kiertotalouspohjaisia liiketoimintamahdollisuuksia, kuten esimerkiksi veneiden korjaus, takaisinotto tai -osto, purkaminen ja materiaalin uudelleenkäyttö veneteollisuudessa. 

ECO BOAT – Muotti – 3D tulostettava demonstraatio – Design Center Muova. Yhteistyössä Centria-ammattikorkeakoulu ja VENEPRINT-hanke.

Seminaaripäivän materiaalit

Biokomposiittipellettejä

Ota yhteyttä!

Egidija Rainosalo

TKI-koordinaattori


Lue lisää muovikomposiiteista ja 3D-tulostuksesta

Kokkola Material Week

Kansainvälinen kemianteollisuuden, biotalouden ja akkuteknologian vuosittainen tapahtumaviikko Kokkola Material Week järjestetään jälleen 20 – 23.11.2023 Kokkolan kaupungintalolla. Koko viikko, Industry Meeting Pointia lukuun ottamatta, on …


ECO-BOAT x VENEPRINT: Mitä on veneilyn tulevaisuus?

Centria-ammattikorkeakoulu ja Muotoilukeskus Muova/ Vaasan ammattikorkeakoulu tarjoavat katsauksen tulevaisuuden Centria-ammattikorkeakoulu ja Muotoilukeskus Muova tarjoavat katsauksen tulevaisuuden veneilyyn ja venetuotantoon 18.1.2023 klo 12:00 -14:45. Tule tutustumaan …