Hyviä tuloksia viranomaisten tilannetietoisuuden kehittämisessä
Projekti Alpha hyödynsi uusia teknologioita kehittäessään käyttäjäkohtaista tilannetietoisuutta ja päätöksentekovalmiuksia kenttäoperaatioissa, valvontakeskuksissa ja eri organisaatiotasoilla.
Marraskuussa päättyneessä Projekti Alphassa on noin kahden vuoden ajan tutkittu ja kehitetty teknologiaratkaisuja, joiden avulla voidaan tunnistaa hybridiuhkia entistä tehokkaammin ja siten parantaa viranomaisten reaaliaikaista tilannekuvaa. Hankkeen konsortio, johon kuuluu sekä yrityksiä että tutkimuslaitoksia, on saavuttanut hyviä tuloksia uusien teknologioiden hyödyntämisessä – esimerkiksi rikastamalla käyttäjäkohtaista tilannetietoisuutta viranomaisten verkostoituneessa toiminnassa sekä parantamalla päätöksentekovalmiuksia kenttäoperaatioissa, valvontakeskuksissa ja eri organisaatiotasoilla. Konsortio on kehittänyt mm. virtuaalierillisverkkoa, visualisoinut tietoa virtuaalitodellisuusteknologioiden avulla, hyödyntänyt avoimia tietolähteitä, tiedon analysointityökaluja ja -menetelmiä, satelliittidatapalveluja, verkonhallintyökaluja sekä videonsiirtoa tilannekuvaa varten.
Konsortio ja loppukäyttäjien edustajat sisäministeriöstä ja Erillisverkoilta loivat tutkimuksen taustalle kuvitteellisen hybridiuhkaskenaarion, joka ohjasi tutkimustyötä. Hankkeen viimeisessä vaiheessa Kalajoen Hiekkasärkillä järjestettiin demonstraatiotilaisuus saavutettujen tulosten testaamista varten. Mukana oleville yrityksille ja organisaatioille on muodostunut hankkeen aikana omat roolinsa, jotka kytkeytyivät päätösdemonstraatioissa yhdeksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksia esiteltiin onnistuneesti yleisölle, ja loppukäyttäjien edustajat olivat tyytyväisiä siihen, miten loppuasiakkaiden toiveet oli huomioitu. Projekti Alphan päätöskokous pidettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä Espoon Otaniemessä. Kokouksessa käytiin läpi hankkeen saavutuksia ja keskusteltiin tulevaisuudennäkymistä.
Katso videokooste Kalajoen hiekkasärkkien demonstraatiotilaisuudesta:
Centria hallinnoi virtuaalierillisverkkoa ja testasi uusia teknologioita datankeräykseen
Projekti Alphaa ja testaustapahtumaa koordinoiva Centria Tutkimus ja Kehitys hallinnoi hankeyhteistyöhön kehitettyä virtuaalierillisverkkoa, jota käytetään turvalliseen tiedonsiirtoon ohjelmistojen välillä. Centria on tehnyt myös muita ohjelmistoja, jotka keskittyvät enimmäkseen tiedon välittämiseen, sovittamiseen, tuottamiseen ja visualisointiin. Centria hyödynsi Kalajoen testaustapahtumassa sukellusdronea (Underwater ROV) videodatan tuottamiseen sekä Bertin Environicsin ChemProX-kemikaali-ilmaisimia sensoridatan tuottamiseen. Molempien laitteiden data siirrettiin Alpha-alustan kautta IBA-järjestelmään. – Oli hienoa nähdä hankkeen tulokset käytännön demonstraatioiden kautta yhteisessä testaustapahtumassa, kertoo Centrian projektipäällikkö Saku Seppälä.
VTT tutki kybertilannetietoisuutta ja videonsiirtoa
VTT oli toinen Projekti Alphassa mukana ollut tutkimuslaitos, joka teki tiivistä yhteistyötä Centrian kanssa hankkeen eteenpäin viemiseksi. Se tutki yhtenä aiheena kybertilannetietoisuutta ja siihen liittyvää tiedonjakoa, joka sisältää virtuaalisen kybertestausympäristön kehitystä, siinä testattavien verkkojen havainnointia ja tiedon analysointia tilannekuvaa varten. – Kyberhyökkäykset voivat olla osa menossa olevaa tai valmisteltavaa hybridioperaatiota ja täten niiden havaitseminen voi auttaa viranomaisia reagoimaan kyber- ja muilla keinoilla. Kyberuhkatieto mahdollistaa tieto- ja kommunikaatiojärjestelmiin kohdistuvien hyökkäysten tunnistamisen, ja VTT kehittää menetelmiä uhkatiedon arvottamiseen ja priorisoimiseen, kertoo VTT:n projektipäällikkö Jarkko Kuusijärvi.
VTT on tehnyt aktiivisesti työtä myös videonsiirron parissa: – Videokuvaan perustuvan tilannetietoisuuden keskeinen asia on asiaankuuluvan tiedon havaitseminen ja sen esittäminen oikeaan aikaan. Koneiden väliseen videonsiirtoon liittyen VTT demonstroi objektien havaitsemiseen perustuvaa videon jakamista, jossa videota tai tiettyä näkymää videosta jaetaan tilannekuvajärjestelmään vain silloin, kun videossa on tilannetiedon kannalta oleellista informaatiota, lisää Kuusijärvi. VTT testasi lisäksi eurooppalaisen Gaia-X data-avaruuden teknologioiden soveltuvuutta tiedonjakoon projektin eri osapuolten välillä.
Projektikonsortioon kuuluu hanketta koordinoivan Centria-ammattikorkeakoulun ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n lisäksi Airbus Defence and Space, AirHUD, Bittium, EXFO, Erillisverkot, Fairspectrum, Goodmill Systems, Insta, Modirum Platforms, Nokia, Puolustusvoimien tutkimuslaitos PVTUTKL ja sisäministeriö. Hanketta rahoittaa Business Finland.
Lisää konsortioon kuuluvien yritysten ja organisaatioiden kontribuutiosta: Viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja Kalajoen Hiekkasärkillä – Centria