Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Jätevesilietteen käyttöön liittyy potentiaalia, mutta myös haasteita

Centrian vähähiilisen energian tutkimusryhmässä etsitään ratkaisuja teknisiin haasteisiin ja selvitetään lainsäädännölliset esteet.

Jätevesien puhdistuksessa syntyy vuosittain noin miljoona tonnia lietettä, joka on täynnä arvokkaita ravinteita, kuten fosforia, typpeä ja hivenaineita. Näitä ravinteita voidaan talteenottaa ja käyttää kierrätyslannoitteina tai maanparannusaineina. Puhdistamolietteen hyödyntämisen haasteet nyt ja tulevaisuudessa -hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta kehittämällä ratkaisuja, jotka mahdollistavat lietteen hyödyntämisen ympäristöystävällisesti ja resurssitehokkaasti. Erityisesti hankkeessa keskitytään lietteen käytön lisäämiseen biokaasun tuotannossa ja kierrätyslannoitteiden valmistuksessa. 

Haasteita ja mahdollisuuksia 

Puhdistamolietteen käyttöä sääntelevät lait sekä tekniset ja mielikuviin liittyvät haasteet. Tulevaisuudessa tiukentuva lainsäädäntö ja kierrätysraaka-aineiden turvallisuusvaatimukset sekä jätevesien käsittelytekniikka luovat puhdistamolietteen käytölle haasteita. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja ratkaista näitä esteitä sekä kehittää uusia menetelmiä lietteen jatkokäytölle. 

Euroopan unionin ja Kokkolan ekosysteemisopimuksen osarahoittamassa hankkeessa kehitetään kestäviä ja skaalautuvia ratkaisuja puhdistamolietteen käsittelyyn ja hyötykäyttöön yhdessä eri toimijoiden kanssa. Tavoitteena on vähentää sekä valtakunnallista että Kokkolan alueen riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista, edistää hiilineutraalia energiantuotantoa sekä kehittää lannoitevalmisteiden tuotantoa uusiutuvista luonnonvaroista.  

Lisätietoja:

Jimi Hällfors

TKI-asiantuntija