Kansainvälisen työvoiman osallistaminen haltuun
Pietarsaaren seudulla kehitetään kansainvälisten työntekijöiden osallistamista ja viihtymistä työpaikoilla.
Osallistava työpaikka -hankkeen tavoite on tukea Pietarsaaren seudun yrityksiä ottamaan enemmän vastuuta kansainvälisen työvoiman osallistamisesta ja viihtymisestä työpaikalla. Vuoden 2024 aikana hankkeessa tehtiin yritysvierailuja, joissa esiteltiin hanketta ja keskusteltiin kansainvälisen työvoiman haasteista ja eduista. Hanke on myös ollut kahdesti mukana järjestämässä Social Wednesday -verkostoitumistapahtumaa, joista kevään tapahtuma sisälsi yrityksille suunnatun ennakkotilaisuuden. Marraskuussa järjestettiin myös Campus Allegrossa yritysaamiainen.
Yritykset kohtaavat samankaltaisia haasteita kansainväliseen työvoimaan liittyen. Ulkomaalaisten työntekijöiden lupaprosessit vievät aikaa ja ovat haastavia. Nykyisellä työvoimalla saattaa olla ennakkoluuloja tai pelkoja ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä kohtaan. Uusien työntekijöiden sosiaalisen yhteisön löytäminen voi olla haastavaa, ja yritykset ottavat mielellään vastaan apua tässä asiassa. Kieli on myös haaste, jota yritykset ovat pyrkineet ratkaisemaan eri tavoin. Monet käyttävät sisäisessä viestinnässään suomea, ruotsia ja englantia, tarpeen mukaan. Digitaalisia apuvälineitä käytetään, ja työntekijät tulkkaavat toisilleen varmistaakseen tiedon perillemenon.
Hankkeen projektipäällikkö, Centrian TKI-asiantuntija Mona Groop-Sjöholm toteaa: – Ilman ulkomaalaista työvoimaa yritysten toiminta ja tuotanto eivät pyörisi, eivätkä yritykset olisi saavuttaneet nykyistä kasvuaan ilman heitä. Ulkomaalaiset työntekijät ovat yleisesti ottaen erittäin kiitollisia ja motivoituneita työskentelemään. Keskustelemamme yritykset ovat hyvin valmistautuneita vastaanottamaan uutta työvoimaa eri kulttuureista ja tiedostavat tarpeen työskennellä inkluusion parissa. He ovat ilmaisseet halukkuutensa ottaa vastaan tukea ja apua tässä asiassa. Yritykset keskustelevat mielellään näistä asioista muiden samassa tilanteessa olevien yritysten kanssa ja kuuntelevat yritysesityksiä aiheesta. Useimmilla yrityksillä on laaja perehdytyspaketti, ja joillakin on myös mentorointijärjestelmä.
– Yritysvierailujen ja tapahtumien kautta olemme nostaneet esiin ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden inkluusion tärkeyden. Aihe on erittäin ajankohtainen, ja kiinnostusta ja tarvetta haasteista ja ratkaisuista löytyy. Yritysvierailuilla on ollut lämmin vastaanotto, ja keskustelut ovat olleet avoimia ja antoisia, Groop-Sjöholm kertoo.
Keväällä jatketaan yritysaamiaisia sekä muita tapahtumia yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Seuraava yritysaamiainen on 12.2..
Hanketta rahoittaa Euroopan unioni ESR+ Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta sekä Svenska kulturfonden ajalla 1.1.2024-31.3.2026. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Centria-ammattikorkeakoulu, Bildningsalliansen ja Kredu.