Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Kiertotalousapua juuri oikeaan hetkeen

Digitaalinen opas auttaa kiertotalouteen siirtymisessä.

Kiertotalouteen siirtyminen vaatii yrityksiltä asiaan paneutumista ja usein myös ulkopuolista apua. Tähän tarpeeseen DeCiDe – Developing Circular Design -hankkeessa on julkaistu digitaalinen opas, joka tarjoaa katsauksen kiertotalouden mukaiseen suunnitteluun, liiketoimintamalleihin ja tuotekehitykseen. Oppaassa on useita esimerkkejä, kuinka paikalliset yritykset ovat lähteneet mukaan kiertotalouden mukaiseen ajatteluun liiketoiminnassaan.  

− Kestävyys ja kiertotalous ovat meille yrityksenä hyvin tärkeitä tekijöitä, joten osallistuminen projektiin tuntui hyvin luontevalta. Olemme jo pitempään olleet kiinnostuneita selvittämään, mikä on hiilikuidun ja komposiittimateriaalien kierrätyksen tilanne tällä hetkellä meillä ja maailmalla. Meillä Baltic Yachtsilla ei kuitenkaan ollut tähän tutkimustyöhön resursseja, joten hankkeen tarjoama apu tuli juuri oikeaan hetkeen, kertoo Baltic Yachtsin Head of Quality and Sustainability Pamela Honga.  

Oppaassa on käytännön neuvoja hiilijalanjälkilaskennan aloittamiseen, työvaatteiden kierrätyksen selvittämiseen sekä tiekartta komposiittimateriaalien tämän hetken kierrätys- ja uusiokäyttömahdollisuuksista. 

− Vihreän siirtymän haasteissa yritykset törmäävät asioihin, joita heidän on selvitettävä ja otettava haltuunsa, vaikka ne eivät olisikaan heidän ydinliiketoimintaansa. Tämä hanke on konkreettinen osoitus siitä, kuinka TKI-toimijana olemme pystyneet auttamaan yrityksiä selvittämään ratkaisuja näihin haasteisiin, toimialasta riippumatta, toteavat Centrian TKI-asiantuntijat Mira Valkjärvi ja Hanna Tölli.  

Opas on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja sen voi ladata vapaasti käyttöön hankkeen kotisivuilta:

DeCiDe-hanke on Concordian, Novia Yrkeshögskolan ja Centrian yhteisprojekti, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja Pohjanmaan liitto. REACT-EU-hankkeet rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Lisätietoja:

Mira Valkjärvi

TKI-asiantuntija