Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Kokkolassa vietettiin konseptitalon harjakaisia

Talon nousua harjakorkeuteen on edeltänyt kattava ja monialainen suunnittelutyö, sekä uusiin teknologioihin tutustuminen.

Mies syö keittoa rakennustyömaalla.
Älykästä ja kestävää asumista -hankkeen projektipäällikkö Janne Erkkilä esitteli hernekeiton syömisen lomassa konseptitaloa vierailijoille. Kuva: Hanna Kenakkala.

Vilkas puheensorina, makkaroiden tirinä ja tuoksu täyttivät ilman, kun Kpedun Kokkolan kampuksella juhlittiin Älykäs ja kestävä asuminen -hankkeen konseptitalon harjakaisia perjantaina 25.10. Kpedun projektipäällikkö Janne Erkkilä kertoi kriittisimpien suunnitteluvaiheiden, arkkitehtisuunnittelun, rakennesuunnittelun ja LVIS-suunnittelun, olevan lähes valmiina, lisäksi seinäelementit, runko ja vesikatto on pystytetty ja aurinkosähkökaton asennusta odotetaan.

– Konseptitalon rakentaminen jatkuu ja myös suunnittelu siirtyy nyt seuraaviin vaiheisiin, joihin sisältyy mm. ikkunoiden ja ovien valintaa sekä pintamateriaali- ja kiintokalusteratkaisujen pohdintaa.

Myös hankkeen yhteistyökumppanit yliopistokeskus Chydenius ja Centria-ammattikorkeakoulu ovat työskennelleet ahkerasti hankkeen parissa. Yliopistokeskus testaa parhaillaan taloon asennettavia antureita, joiden avulla voidaan tutkia rakentamisen olosuhteita ja Centriassa työstetään konseptitalon digitaalista kaksosta, jonka avulla voidaan seurata ja hallinnoida talon toimintoja.

– Digitaalinen kaksonen on seuraava iso askel. Mietitään, että miten se tulee näkymään eri käyttäjäryhmille, ammattilaisille, asunnonkäyttäjille ja muille vastaaville. Ensimmäiset 3D-mallit ovat olemassa ja IoT-alusta on kehityksessä, kertoo Joni Autio Kpedulta.

Kaksi henkilöä keskustelee rakennustyömaalla.
Juttua riitti, kun TKI-päällikkö Heikki Kaakinen ja TKI-asiantuntija Jan Ågren tutustuivat fyysiseen konseptitaloon, jonka digitaalista kaksosta rakennetaan Centriassa parhaillaan. Kuva: Hanna Kenakkala.

Projektissa on tehty läheistä yhteistyötä yrityselämän kanssa, Erkkilän mukaan noin 80 yritystä on ollut jollain tapaa mukana projektissa ja heidän roolinsa suunnittelussa ja ideoinnissa on ollut tärkeä. Autio kertoo, että vaikka ensisijaisesti on etsitty alueellisia yhteistyökumppaneita, niin kiinnostusta projektiin on ollut Amerikasta saakka sensoriteknologiaan liittyen. Lisäksi Ruotsissa on veden kierrättämiseen perustuvaa suihkujärjestelmää valmistava yritys, jonka osalta mietitään tällä hetkellä, että voitaisiinko järjestelmää hyödyntää konseptitalossa.

– Meillekin paljastuu koko ajan uusia tekniikoita ja kun tekniikka kehittyy nyt näin nopeasti eteenpäin, niin kun talo valmistuu, niin varmasti osa tekniikoista alkaa olla jo standardeja, kertoo Autio.

Erkkilän mukaan erityisen hienoa hankkeessa on ollut se, että hankkeessa on pystytty yhdistämään monenlaista asiantuntijuutta, kaikki kampusalueen organisaatiot työskentelevät yhdessä ja jokaisella on oma selkeä osaamisalueensa. Yrityksiltä on saatu tietoa ja ideoita, lisäksi fyysisen konseptitalon rakentaminen on tuonut Kpedun asiantuntijaopettajat ja opiskelijat mukaan projektiin.

– Tämä on ollut hieno matka ja olemme saaneet tavallaan kasvaa yhdessä tämän rakennuksen kanssa, toteaa Erkkilä.

Konseptitalo on tarkoitus ottaa asumiskäyttöön ensi kevään aikana. Kolmivuotinen hanke saa osarahoituksensa Euroopan Unionilta ja rahoituksen on myöntänyt Keski-Pohjanmaan liitto.

Lisätietoja

Markku Hartikainen

TKI-asiantuntija