Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Saumatonta luovuutta – kulttuurielämyksiä ilman viivettä 

Low-latency-teknologian ansiosta taiteilijat, opettajat ja kulttuurialan ammattilaiset voivat olla yhteydessä ja työskennellä yhdessä reaaliaikaisesti etäisyyksistä huolimatta. 

Näyttelijät harjoittelevat teatteriesitystä ”The Ghost of Canterville” Riksteaternin lavalla. Kuva: ANSEL-projekti.  

Kuvittele katsovasi ukkosmyrskyä. Näet salaman välähtävän, mutta kuulet ukkosen äänen hieman myöhemmin. Tämä johtuu siitä, että valo kulkee nopeammin kuin ääni. Samoin verkkoyhteyksissä on usein viive, eli latenssi, tiedon lähettämisen ja vastaanottamisen välillä. Interreg Auroran rahoittamassa ANSEL-projektissa, ”Access the North with the Speed of Light”, pyritään minimoimaan tämä viive, jotta kulttuurikokemukset ja koulutusmahdollisuudet koetaan viiveettömästi, kuin näkisit salaman ja kuulisit ukkosen samaan aikaan.  

Latenssin vähentäminen avaa uusia mahdollisuuksia kulttuurin tuottamiseen ja opettamiseen 

Pitkät etäisyydet ja rajalliset resurssit aiheuttavat haasteita harvaan asutuilla pohjoisilla alueilla. Hyödyntämällä matalan latenssin teknologiaa, joka käyttää tavallisia laajakaistayhteyksiä tekemällä yhteydestä paljon nopeampia, varmistetaan, että vuorovaikutus tapahtuu reaaliajassa. Tämä mahdollistaa taiteilijoiden, opettajien ja kulttuurialan ammattilaisten saumattoman yhteistyön yli rajojen. ANSEL-hankkeen tavoitteena on yhdistää luovanalan tekijät ja oppijat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Hankkeessa testataan matalan latenssin teknologiaa kulttuurielämysten ja opetuksen saatavuuden parantamiseksi, sekä pyritään nostamaan esiin uusia ja innovatiivisia ratkaisuja kulttuuripalveluiden tarjoamiseen ja tuottamiseen. Lisäksi etsitään toimivia ratkaisuja suunnittelu- ja tuotantoprosesseihin. 

Esimerkiksi näytelmissä ”Three rooms” ja ”The Canterville Ghost” hyödynnettiin low-latency-teknologiaa. ”Three rooms” -näytelmä, joka toteutettiin aiemmassa Innovative rooms -projektissa, osoitti kuinka virtuaalitodellisuus voi luoda yhteistyötiloja taiteilijoille ja opettajille, mahdollistaen yhdessä työskentelyn ikään kuin samassa huoneessa, huolimatta maantieteellisistä etäisyyksistä. ”The Canterville Ghost” -tuotanto esitteli, kuinka lisätty todellisuus voi luoda mukaansatempaavia tarinankerrontakokemuksia, joissa käytetään viittomakieltä parantamaan saavutettavuutta yleisölle. Tämä tarjoaa myös teatterialan ammattilaisille innovatiivisia tapoja tuottaa osallistavia ja kiinnostavia esityksiä, jotka mahdollistavat käyttäjille entistä immersiivisempiä, eli moniaistillisia kokemuksia sekä myös esittäjille uusia tapoja lähestyä ammattiaan ja tarjota saavutettavampia kokemuksia katsojille. Musiikkikasvatuksessa matalan latenssin verkot ovat mahdollistaneet reaaliaikaiset etätunnit ja -esitykset, vähentäen tarvetta matkustaa ja tehden korkealaatuisen opetuksen saavutettavaksi opiskelijoille syrjäisillä alueilla. Teknologia voi myös avata uusia mahdollisuuksia pelikehityksessä.  

Tulevan vuoden aikana hankkeessa tullaan tuottamaan käytännön demonstraatioita teknologian soveltamisesta kulttuurituotannon eri osa-alueilla

Lisätietoja:

Taina Tossavainen

TKI-asiantuntija

+358504359764

Kokkola