Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Uusia teknologiaratkaisuja kehitettäessä loppukäyttäjä toimii elintärkeänä suunnannäyttäjänä

Loppukäyttäjien edustajat sisäministeriöstä, Erillisverkoilta ja Hätäkeskuslaitokselta mukana Projekti Alphan demonstraatiotilaisuudessa Kalajoen Hiekkasärkillä.

Merkittäviä toimijoita kokoontui Kalajoen Hiekkasärkille 13. kesäkuuta, kun Projekti Alphan konsortio testasi ja demonstroi tähän asti saavutettuja tuloksia. Hankkeessa on kehitetty viranomaisten tilannekuvaa täydentäviä tietolähteitä ja ohjelmistoja sekä järjestelmien toimivuutta ja integrointia. Testaaminen tapahtui Centrian johdolla ja koko hankekonsortion voimin kehitetyn Alpha-alustan kautta Insta Oy:n Insta Blue Aware (IBA) -järjestelmässä. Kaikille mukana oleville yrityksille ja organisaatioille on muodostunut hankkeen aikana oma roolinsa, jotka kytkeytyivät lopulta demonstraatioissa yhdeksi kokonaisuudeksi.

Tämän päivän yrityksille on itsestäänselvyys, että loppukäyttäjien ja heitä edustavien tahojen mukanaolo tutkimus- ja kehittämistyössä on välttämätöntä. Loppukäyttäjiä edustavat tahot eli Erillisverkot (www.erillisverkot.fi), sisäministeriö (www.intermin.fi), Puolustusvoimien tutkimuslaitos (PVTUTKL) ja Hätäkeskuslaitos on hankkeessa haluttu nostaa keskeiseen rooliin. Loppukäyttäjien edustajat ovat osallistuneet aktiivisesti hankkeen toimintaan monipuolisia ideoita ja palautetta antamalla. Hankekumppanit ovat puolestaan kuunnelleet heitä tarkasti kehittämistyön suunnannäyttäjinä.

Järjestelmäpäällikkö Mika Lamu Hätäkeskuslaitokselta, kehityspäällikkö Kari Junttila Suomen Erillisverkoilta ja ylikomisario Jarmo Puustinen sisäministeriöstä osallistuivat loppukäyttäjien edustajina Projekti Alphan demonstraatiotilaisuuteen Kalajoen Hiekkasärkillä. He ovat myös olleet laatimassa skenaariota, joka on luonut raamit hankkeessa mukana olevien huippuasiantuntijoiden tutkimustyölle.

Kehityspäällikkö Kari Junttila ja ylikomisario Jarmo Puustinen kertoivat olevansa hyvin vakuuttuneita näkemästään demonstraatioiden aikana. – Eri sensorit ja järjestelmät tulivat loppukäyttäjän näkökulmasta varsin laadukkaasti esiin Instan IBA-järjestelmässä. Tämä demo osoittaa, että varsin näyttävästi, nopeasti ja pienellä budjetilla saatiin eri teknologioita toimimaan yhteen, kertoo Junttila Erillisverkoilta. – Tämä kokonaisuus auttaa myös ymmärtämään, mitä tänä päivänä pystytään tekemään. Ja laatimamme skenaario on nyt aivan upeassa videomuodossa, sanoo Puustinen sisäministeriöstä.

Kaksi miestä seisoo merenrannalla
Ylikomisario Jarmo Puustinen sisäministeriöstä ja kehityspäällikkö Kari Junttila Erillisverkoilta Projekti Alphan testaustapahtumassa Kalajoella. Kuva: Anttoni Porri.

Puustinen muistelee, millaista oli seurata maailman tapahtumia hankkeen alkuaikoina: – Jossain vaiheessa alkoi näyttää siltä, että skenaariossa on aivan samoja elementtejä, kuin mitä uutisissa kävi toteen, kertoo Puustinen ja jatkaa: – Hankkeen toteutustavassa ja hyödynnettävissä teknologioissa korostuu sama nykyaikainen ajattelu, mitä esimerkiksi Apple-maailman ja Piilaakson taustalla on. Alustalle tuodaan erilaista dataa ja applikaatioilla siihen ominaisuuksia. Mielestäni tämä on silläkin tavalla erittäin päivitetty versio ajantasaisesta projektista.

Kun loppukäyttäjien edustajilta kysytään, mitä hyötyjä he näkevät tällaisesta demonstraatiotilaisuudesta, vastaa Puustinen: – Hanketulokset antavat erittäin hyvän vertailutiedon, vaikka viranomaisilla on jo omia järjestelmiä käytössään, joita on mietitty tietyllä aikajaksolla eteenpäin. Parhaimmassa tapauksessa saattaa olla kyseessä seuraavia tulevia järjestelmiä. Näen tässä vahvasti myös kansainväliseen vientiin liittyvän näkökulman, sillä turvallisuusteknologia ja turvallisuuteen liittyvät asiat ovat niin kovassa huudossa tänä päivänä. Hankkeessa kehitetyille ratkaisuille saattaa olla suoraa tarvetta. Meillä esimerkiksi yksi tulevaisuuden vientituotteista on ehdottomasti ensivasteen käyttöön.

Asiantuntijat pohtivat myös tutkimuksen seuraavia askeleita ja sitä, mitä he haluaisivat nähdä tulevaisuudessa.

– Meidän pitää nähdä, mitä seuraava versio jostakin tilannekuva- tai johtamisjärjestelmästämme voisi olla. Käytän sanaa datafuusio, koska sama tilannekuva voidaan tuoda eri sensoreilla kuin mitä hankkeessa on hyödynnetty. Olemme juuri päivittämässä meidän omaa tekoälystrategiaamme ja tutkimassa tekoälyn mahdollisuuksia. Jatkossa tekoälyä tullaan liittämään siihen, että ihmisen ei tarvitse itse havainnoida järjestelmää, vaan siellä on agentti, joka tekee analyysiä ihmisen puolesta ja kertoo olennaisen tiedon sillä hetkellä, kertoo Junttila ja jatkaa:

– Tulevaisuudessa täytyy myös muistaa, että ilmarajapinta on rajallinen luonnonvara, eikä sitä pidä käyttää enempää, kuin mikä on aivan välttämätöntä. Siellä, missä katuvalot loppuvat maaseudulle mentäessä, varsinkin tuonne kolmi- ja nelinumeroisille teille, ollaan aina solun reunalla. Pitää ymmärtää esimerkiksi puolustusvoimien kannalta, ettei siellä ole kapasiteettia tai se on parhaimmillaan noin megatavu sekunnissa.  

– Tähän liittyy myös se, mitä viranomaispuolen johto tarvitsee entistä enemmän, kun on paljon dataa käytettävissä, että pystyttäisiin mahdollisimman nopeasti erottelemaan relevantti tieto tilannekuvaa varten, lisää Puustinen.

Projekti Alphan konsortio koostuu alan huippuosaajista. Loppukäyttäjiä edustavien tahojen lisäksi mukana ovat Airbus, Anarky Labs, Bittium, Exfo, Fairspectrum, Goodmill Systems, Insta, Mentura Group ja Nokia. Valtion tutkimuslaitos VTT toimii hankkeen tutkimuspartnerina yhdessä hanketta koordinoivan Centrian kanssa. Tutkimushanke kuuluu Business Finlandin rahoittamaan Digital Trust -ohjelmaan.

Lisää demonstraatioista artikkelissa: Viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja Kalajoen Hiekkasärkillä

Lisätietoja

Saku Seppälä

TKI-asiantuntija