Tieto mahdollistaa järkeviä investointeja pienissä ja keskisuurissa yrityksissä
Centrian tuotantoteknologiatiimin hanketoiminta on mahdollistanut teknologiatiedon jakamisen hankkeiden kautta jo pitkään. Toiminta on jalostunut vuosien mittaan teknologiansiirtomalliksi, jota toteutetaan Centrian lisäksi myös muiden partneriorganisaatioiden toimesta monissa pohjoisen Euroopan maissa.

Käsittelen tässä blogitekstissä teknologiansiirtokonseptin kehitystä Centriassa viimeisimpien kymmenen vuoden aikana, kun olen työskennellyt teemaan liittyvissä hankkeissa viestijänä. Konsepti on orgaanisesti rakentunut Centrian sisällä hankkeiden toiminnan ohessa, mutta tunnistettu ja saanut myös nimensä jo viime vuosikymmenen puolella.
Juuret ja perusta
Vuonna 2015 alkaneissa kansainvälisissä TARGET – Making Regional Manufacturing Globally Competitive (Interreg Norther Periphery and Arctic Programme 2014-2020) ja I3 – Innovations and Industrial Internet (Interreg Pohjoinen) -hankkeissa luotiin Centriassa teknologiademonstraatioiden avulla vankka pohja käytännön kokeiluihin ja simulaatioihin perustuvalle mallille, jossa tuotannollisten yritysten haasteisiin ja pullonkauloihin tartuttiin toteuttajaorganisaatioiden toimesta – ja joka nyttemmin tunnetaan meillä teknologiansiirtokonseptina. Hankkeen asiantuntijat tutustuivat kunkin yrityksen toimipisteeseen tunnistaakseen haasteita, kehityskohteita tai pullonkauloja. Yritysten kanssa käytiin jatkuvasti avointa keskustelua niiden tarpeista ja kehitettäviä demonstraatioratkaisuja esiteltiin joustavasti yrityksille prosessin edetessä.
Molempia hankkeita yhdisti se, että niissä eri maalaiset osatoteuttajat käyttivät varsin erilaisia lähestymistapoja yritysten kanssa toimiessaan. Centria toteutti jo tuolloin erittäin teknologiaorientoitua ja käytännönläheistä lähestymistapaa. Molemmissa hankkeissa hyödynnettiin suurelta osin Ylivieskassa tuolloin saatavilla olleita robotiikka- ja kuvantamisteknologioita, sekä paikkariippumattomia simulaatioratkaisuja. Oli kuitenkin selvää, että koska Centrian toiminta-alue on niin laaja, tulisi infrastruktuuria pian olla tarjolla myös muiden maakuntien alueilla.
Ei nimi miestä pahenna…
Teknologiansiirto-termi tuli mukaan kuvioihin ensimmäisen kerran Keski-Pohjanmaan alueelle Jouni Vähäsöyringin kanssa valmistelemassamme Serviisi – Digitalisaation ja uuden sukupolven robotiikan hyödyntäminen pk-yrityksissä (Euroopan aluekehitysrahasto) -hankkeessa, joka kehitti investointiosuudellaan Centrian Kokkolan kampuksen tuotanto- ja tuotekehitystekniikan tutkimusinfrastruktuuria mobiilien demonstraatiolaitteiden hankinnalla. Hankkeen suunnitelmassa vuonna 2017 puhuttiin vielä ”ketterästä ja mobiilista palvelukonseptista ja T&K-ympäristöstä”, mutta Serviisin loppuvaiheessa ja seuraavaa kansainvälistä hankettamme, RoboSol – Collaborative Robotic Solutions for development of sustainable micro, SME and large scale industries (Interreg Pohjoinen), haettaessa vuonna 2019 esittelimme jo Jounin puheessaan viljelemän termin ”teknologiansiirtokonseptista”.
Teknologiansiirtoajatusta hyödynnettiin myös tiimirajat ylittävästi samana vuonna, kun kirjoitimme Jouni Vähäsöyringin kanssa ansiokkaasti ensimmäisen rahoitushakemuksemme terveysteknologiahankkeelle. RoboSote-hankkeen (Euroopan aluekehitysrahasto) tuloksena Kokkolan kampukselle rakentui Centria HealthLab, terveysteknologioita siirtävä laboratorioympäristö, joka kehittyy ja elää vahvasti omaa elämäänsä useiden sittemmin käynnistyneiden hankkeiden voimin Heidi Hintsalan ammattitaitoisessa otteessa.
Lahden molemmilla puolilla
RoboSol-hanke toteutettiin yhteistyössä kahden ruotsalaisen hanketoimijan kanssa. Kyseinen hanke alkoi tuottaa alueen yritysten tueksi referenssiratkaisuvideoita, jotka tuotettiin hankkeeseen osallistuneiden case-yritysten tarpeisiin perustuvista ratkaisuista. Näin referenssiratkaisusta ei hyödy vain kyseinen yritys, vaan myös muut samankaltaiset toimijat, jotka pohtivat teknologian soveltuvuutta omiin tarpeisiinsa ja investointien kannattavuutta. Videomateriaalit on todettu hyödylliseksi myös toimintaa esiteltäessä erilaisten tapahtumien yhteydessä, sekä silloin kun esitellään osallistumismahdollisuuksia yrityksille.
Samaan aikaan RoboSol-hankkeen kanssa kansallinen RoboTry – Nya generationens robotikdemonstrationer och möjlighet för företag att prova på robotisering -hanke (Euroopan aluekehitysrahasto) levitti teknologiaosaamista Pohjanmaan alueelle vuodesta 2021 alkaen ja jalkautti teknologiansiirron, sekä toi asiantuntijoita ja demonstraatiolaitteistoja myös Pietarsaaren kampukselle.
Toimintamalli leviää ja kehittyy
Viimeisimmässä, vuoden 2022 lopulla aloitetussa kansainvälisessä RoboDemo – Demonstrating New Generation Robotics and Smart Manufacturing to SMEs in the NPA Region (Interreg Northern Periphery and Arctic) -hankkeessa teknologiansiirtokonsepti ylittää jo osan Atlantista. Hankkeen toteuttajat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ovat saaneet kumppanikseen toimijan myös Irlannista. Vaikka alueet ja niiden teollisuudet ovat luonteiltaan hyvin erilaisia, niitä yhdistää samankaltainen toimintaympäristö kaukana kasvukeskuksista ja uutta työvoimaa houkuttelevista palveluista.
RoboDemon tärkeimmäksi tulokseksi muodostuu yhteistyössä kehitetty joustava, tarpeisiin muovautuva ja optimoitu teknologiansiirtokonsepti, jonka osatoteuttajat omaksuvat osaksi omaa toimintaansa. Konsepti onkin täydentynyt erilaisilla työkaluilla, kuten kannattavuuslaskelmat ja seminaari- tai työpajaperustainen lähestymistapa, jotka avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia palvella alueiden elinkeinoelämää.
RoboDemo ei toki ole viimeinen teknologiansiirtokonseptia hyödyntävä ja toteuttava hanke: Pohjanmaalla teknologiansiirtoa tehdään Centrian toimesta RoboXX-hankkeessa ja Keski-Pohjanmaalla RoboTRIM-hankkeessa, joista kumpikin on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahastosta. Pohjois-Pohjanmaalla UxV-teknologioita hyödynnetään teknologiansiirrossa muun muassa ÄlyPilot (Euroopan aluekehitysrahasto) ja SUMMATION (Interreg Aurora) -hankkeissa. Kaikkia tässä tekstissä mainittujen hankkeiden kohdeyrityksiä yhdistää se, että ne voivat perustaa toimintaansa liittyviä investointi- ja tuotannon kehittämisratkaisuja näistä kokeiluista, työpajoista ja laskelmista saatuun tietoon ja osaamiseen.
Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä kansainvälisessä RoboDemo-teknologiansiirtohankkeessa ja hankeviestinnän asiantuntijana useassa hankkeessa, jossa teknologiansiirto on tärkeä osa toimintaa.
Linkkejä
TARGET-hankkeen kansainvälinen verkkosivu: http://www.targetproject.eu/
I3-hankkeen verkkosivu: https://net.centria.fi/hanke/i3/
Serviisi-hankkeen verkkosivu: https://net.centria.fi/hanke/serviisi-digitalisaation-ja-uuden-sukupolven-robotiikan-hyodyntaminen-pk-yrityksissa/
RoboSol-hankkeen verkkosivu: https://net.centria.fi/hanke/robosol/
RoboSol-hankkeen referenssivideot Vimeo-videopalvelussa: https://vimeo.com/user114881453
RoboSote-hankkeen verkkosivu: https://net.centria.fi/hanke/robosote/
RoboDemo-hankkeen kansainvälinen verkkosivu: https://www.interreg-npa.eu/projects/robodemo/home/
RoboDemo-hankkeen videot YouTube-videopalvelussa: https://youtube.com/@InterregNPARoboDemo
Heidi Kaartinen-Liuska
TKI-asiantuntija