



Vallaton vammaistyö
Hankkeessa muotoillaan yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden jaksamiseen vaikuttaviin epäkohtiin ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn, ja sitä kautta edistetään koettua hyvinvointia.
Toimiala: Yrittäjyys ja hyvinvointi
Projektin kesto: 01.09.2021 – 31.08.2023
Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Projektipäällikkö: Anu Kamau

Hankkeessa muotoiltiin yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden jaksamiseen vaikuttaviin epäkohtiin ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn, ja sitä kautta edistettiin koettua hyvinvointia.
Hankkeen tavoitteena oli vammaispalveluiden työntekijöiden työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen.
Hankkeessa selvitettiin vammaisalan työntekijöiden kokemaa turvallisuuteen ja kuormittavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Pilotoitiin erilaisia toimintatapoja ja etsittiin yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden jaksamiseen vaikuttaviin epäkohtiin ja edistettiin koettua hyvinvointia. Kehittämistyön tuloksena laadittiin uusi toimintamalli uhka- ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyyn vammaistyössä.
Päätoteuttajina toimi Centria-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä.
Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto.

Toimintamalli
Työntekijä vastaa omasta työhyvinvoinnistaan ensisijaisesti pitämällä huolta työkunnostaan. Siinä tärkeitä osa-alueita ovat ravinnon, liikunnan ja unen sopiva rytmittäminen sekä erilaiset harrastukset. Lisäksi jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan kannustavan ilmapiirin luomiseen työpaikalle sekä oman ammatillisen osaamisen ylläpitämiseen.
Täältä löydät materiaalia, joka tukee oman henkilökohtaisen työhyvinvoinnin rakentamisessa ja ylläpidossa.
Yksikön toiminnan kannalta tärkeää ovat vuorovaikutteisuus ja työntekijöiden tuntemus omasta toimintaympäristöstä ja vastuista. Yksikön hyvä henki syntyy yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisesta sekä jokaisen vaikutusmahdollisuuksista omaan työhön. Lisäksi työhyvinvointia yksikkötasolla voidaan lisätä avoimuudella, luottamuksella sekä arvostamalla toisten tekemää työtä.
Täältä löydät materiaalia työhyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitoon yksikkötasolla.
Organisaation vastuulla on huolehtia työterveydestä ja –turvallisuudesta. Toimintakulttuurin tulee perustua luottamukseen, joustavuuteen sekä henkilöstön osaamiseen. Lisäksi tulevaisuuden vaatimusten ja osaamisen tunnistaminen vaikuttavat työn laatuun ja työhyvinvointiin.
Täältä löydät organisaatiolle sopivia ideoita ja materiaalia työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Hankkeen palaute
Ota yhteyttä
Anu Kamau
TKI-asiantuntija
+358406247952
anu.kamau@centria.fi
Kokkola
Ajankohtaista tulevaisuuden työstä
KOE-hanke on käynnistynyt – hankkeessa edistetään osaavan työvoiman saatavuutta
Hankkeen tavoitteena on osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen sekä työelämässä olevan työvoimareservin vahvistaminen ja osaamisen kehittäminen, TKI-toiminnan edistäminen erityisesti mikro- ja pk-yrityssektorilla sekä maakunnan muutoskykyisyyden parantaminen ja maakunnan tunnettuuden kasvattaminen.
Verkkokaupan mahdollisuudet ja tulevaisuuden yrittäjyys
PK-yrityksille suunnattu webinaari. Mitä toimivan ja kannattavan verkkokaupan perustamiseen vaaditaan, sekä työkaluja yrityksen digitalisaation ja työyhteisön monimuotoisuuden kehittämiseen.
Vuosi 2023 alkaa monipuolisen liikunnan ja verkostoitumisen parissa!
tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden lähteä kokeilemaan hyvässä porukassa uusia liikuntamuotoja. Nyt sovittuna kalenterissa jo mm. lumikenkäilyä ja shaktitanssia. Lajikokeiluissa on pieni omavastuu, mutta toivottavasti se ei estä osallistumista.
Vallaton vammaistyö järjestää työpajoja, valmennusta ja webinaareja
Syksyn ja talven aikana Vallaton vammaistyö -hanke järjestää erilaisia työpajoja, valmennusta ja webinaareja vammaisalan ammattilaisille. Tavoitteena on lisätä työhyvinvointia syventämällä osaamista ja tarjoamalla mahdollisuuksia oman …
Vallaton vammaistyö: HFR-menetelmäosaaminen tuo turvallisuutta vaativaan asiakastyöhön
Hallittu fyysinen rajoittaminen (HFR) tarkoittaa hankalissa asiakastilanteissa käytettävää ryhmätyömenetelmää, jonka avulla voidaan rajoittaa inhimillisin keinoin kontrolloimatonta ja mahdollisesti aggressiivista käyttäytymistä.