



Vallaton vammaistyö
Hankkeessa muotoillaan yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden jaksamiseen vaikuttaviin epäkohtiin ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn, ja sitä kautta edistetään koettua hyvinvointia.
Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta
Projektin kesto: 01.09.2021 – 31.08.2023
Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Projektipäällikkö: Anu Kamau

Hankkeessa muotoiltiin yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden jaksamiseen vaikuttaviin epäkohtiin ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn, ja sitä kautta edistettiin koettua hyvinvointia.
Hankkeen tavoitteena oli vammaispalveluiden työntekijöiden työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen.
Hankkeessa selvitettiin vammaisalan työntekijöiden kokemaa turvallisuuteen ja kuormittavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Pilotoitiin erilaisia toimintatapoja ja etsittiin yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden jaksamiseen vaikuttaviin epäkohtiin ja edistettiin koettua hyvinvointia. Kehittämistyön tuloksena laadittiin uusi toimintamalli uhka- ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyyn vammaistyössä.
Päätoteuttajina toimi Centria-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä.
Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto.

Toimintamalli
Työntekijä vastaa omasta työhyvinvoinnistaan ensisijaisesti pitämällä huolta työkunnostaan. Siinä tärkeitä osa-alueita ovat ravinnon, liikunnan ja unen sopiva rytmittäminen sekä erilaiset harrastukset. Lisäksi jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan kannustavan ilmapiirin luomiseen työpaikalle sekä oman ammatillisen osaamisen ylläpitämiseen.
Täältä löydät materiaalia, joka tukee oman henkilökohtaisen työhyvinvoinnin rakentamisessa ja ylläpidossa.
Yksikön toiminnan kannalta tärkeää ovat vuorovaikutteisuus ja työntekijöiden tuntemus omasta toimintaympäristöstä ja vastuista. Yksikön hyvä henki syntyy yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisesta sekä jokaisen vaikutusmahdollisuuksista omaan työhön. Lisäksi työhyvinvointia yksikkötasolla voidaan lisätä avoimuudella, luottamuksella sekä arvostamalla toisten tekemää työtä.
Täältä löydät materiaalia työhyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitoon yksikkötasolla.
Organisaation vastuulla on huolehtia työterveydestä ja –turvallisuudesta. Toimintakulttuurin tulee perustua luottamukseen, joustavuuteen sekä henkilöstön osaamiseen. Lisäksi tulevaisuuden vaatimusten ja osaamisen tunnistaminen vaikuttavat työn laatuun ja työhyvinvointiin.
Täältä löydät organisaatiolle sopivia ideoita ja materiaalia työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Hankkeen palaute
Ajankohtaista tulevaisuuden työstä
DistanceLab OnlineHub -etäpalvelualustan lanseeraus
Sivusto lanseerataan online-tilaisuudessa, tervetuloa linjoille!
Finns framtiden utomhus?
Kontorsarbete utomhus kan lyfta humöret, öka kreativiteten och ge en känsla av flexibilitet som vi kanske inte kan uppleva inomhus.
Ilmoittaudu pienyritysten valmennuskokonaisuuksiin syksylle 2025
Digipaikka-hanke tarjoaa pienyrityksille valmennuskokonaisuuksia syksyllä 2025 – vaikuta ja kerro toiveesi sisältöihin vastaamalla lyhyeen Forms-kyselyyn, jonka tuloksia käytetään kiinnostavan valmennuskokonaisuuden suunnitteluun ja rakentamiseen.
Unlocking Potential – The Multicultural Workplace Advantage
Tervetuloa ”Unlocking Potential – The Multicultural Workplace Advantage” -tapahtumaan, jossa käsitellään menestyvien ja sosiaalisesti kestävien työpaikkoja luomista monimuotoisuuden ja osallisuuden avulla. Tapahtuman luento on englanninkielinen, …
Enter Future 2.0
Tule kuuntelemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja yrittämisestä ja tulevaisuuden työelämätaidoista. Minkälaista on toimia yrittäjänä suomessa? Minkälaisia taitoja tarvitset tulevaisuudessa astuessasi työelämään?